Să trăim ca-n Europa!

Ministerul de Externe a anunțat consultări pe marginea proiectului Planului de acțiuni pentru ridicarea pregătirii de aderarea R. Moldova la UE

Ministerul de Externe a anunțat consultări pe marginea proiectului Planului de acțiuni pentru ridicarea pregătirii de aderarea R. Moldova la UE

24/02/2023
|
0 Comments
|

În contextul recunoașterii la data de 23 iunie 2022 de către Consiliul European a perspectivei europene a Republicii Moldova și a acordării statutului de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană, la data de 2 februarie curent a fost publicată cea de-a doua parte a Opiniei Comisiei Europene pe marginea cererii de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană – Raportul analitic al Comisiei Europene privind alinierea Moldovei la Acquis-ul UE, informează MOLDPRES cu referire la Biroul de presă al MAEIE.

În baza răspunsurilor Republicii Moldova la chestionarul Comisiei Europene pe marginea cererii de aderare a țării noastre la UE, precum și a raportului analitic, în vederea coordonării eforturilor autorităților naționale în pregătirea procesului de aderare la Uniunea Europeană, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, în colaborare cu autoritățile și instituțiile naționale, au constituit un Plan de acțiuni pentru ridicarea nivelului de pregătire pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și aliniere la legislația UE pe cele 33 de capitole din acquis.

Planul conține acțiuni prioritare de armonizare a legislației naționale cu acquis-ul UE și de apropiere de standardele europene, cu termene de realizare propuse către vara anului 2023. Marea majoritate a acțiunilor propuse de către instituțiile naționale pentru includere în prezentul plan deja au fost supuse anterior consultărilor publice în exercițiul de înaintare a propunerilor pentru Planul de Activitate al Guvernului pentru anul 2023.

În această ordine de idei, în scopul prioritizării acțiunilor din plan, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene prezintă pentru consultare publică adițională proiectul Planului de acțiuni pentru ridicarea nivelului de pregătire pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și aliniere la legislația UE pe cele 33 de capitole din acquis.

Proiectul planului de acțiuni poate fi accesat aici.

SURSA: moldpres.md