Să trăim ca-n Europa!

Ministeriala NATO: SUA cer aliaților europeni să își respecte promisiunile pentru apărare după ce Pentagonul a anunțat că va aloca 6.5 miliarde de dolari în 2019 pentru securitatea Europei

Ministeriala NATO: SUA cer aliaților europeni să își respecte promisiunile pentru apărare după ce Pentagonul a anunțat că va aloca 6.5 miliarde de dolari în 2019 pentru securitatea Europei

14/02/2018
|
0 Comments
|

Secretarul american al apărării Jim Mattis ar urma să îi preseze miercuri pe aliaţii europeni din cadrul NATO, în cadrul reuniunii ministeriale de la Bruxelles, să îşi respecte promisiunea de a creşte bugetele militare, în contextul în care SUA vor propune o sporire a propriilor cheltuieli cu apărarea în Europa, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Anunțul a fost făcut de către Katie Wheelbarger, adjunctă a secretarului apărării responsabilă cu chestiunile de securitate internaţionale, cea care a precizat și faptul că SUA sunt îngrijorate de faptul că înființarea cooperării structurii permanente (PeSCo) în cadrul UE ar putea submina NATO.

Secretarul Mattis “va discuta cu cei care nu au planuri naţionale de a îndeplini ţinta de 2% şi le va sugera că trebuie să dezvolte astfel de planuri”, a declarat ea presei, conform sursei citate.

Precizările Pentagonului survin și în condițiile în care Statele Unite au anunțat că au în plan să suplimenteze contribuția americană pentru apărarea europeană cu 1.7 miliarde de dolari. Potrivit Defense News, solicitarea bugetară pentru anul fiscal 2019 include un buget de 6.5 miliarde pentru Inițiativa Europeană de Descurajare, în creștere față de cele 4.8 miliarde alocate pentru anul anul 2018 și față de cele 3.4 miliarde cheltuite în 2017.

Inițiativa Europeană de Descurajare a Pentagonului, inițial numită Inițiativa Europeană de Reasigurare, a fost creată pentru a ajuta aliații est-europeni în descurajarea Rusiei față de o potențială incursiunea ulterioară în Europa ca urmare a anexării ilegale a Crimeei și a agresiunii continue în regiune.

”Salutăm planurile de creștere a prezenței SUA în Europa. Atât cu mai mulți bani pentru trupe, pentru exerciții, pentru echipament. Acesta este, de fapt, un stimulent pentru europenii să facă și mai mult”, a declarat, în acest context, și secretarul general al NATO înaintea întâlnirii cu Jim Mattis și miniștrii Apărării din celelalte 28 de țări NATO.

Ulterior, atât Jens Stoltenberg, cât și Jim Mattis, vor participa la finalul săptămânii la Conferința de Securitate de la München.

De altfel, Jens Stoltenberg a anunțat marți că țările NATO din Europa și Canada au înregistrat în 2017 al treilea an consecutiv de creștere a contribuțiilor în materie de apărare, generând o contribuție adițională de 46 de miliarde de dolari. De asemenea, acesta a prezentat estimări potrivit cărora, până în anul 2024, 15 țări vor aloca minim 2% din PIB pentru apărare, iar 22 de state membre vor cheltui minim 20% pentru modernizare militară.

În prezent, șase țări NATO alocă minim 2% din PIB pentru Apărare (SUA, Marea Britanie, Polonia, Grecia, Estonia și România), însă o atenție suplimentară este îndreptată către Germania, existând așteptări ca cea mai mare economie europeană să se îndrepte spre acordarea celor 2% din PIB pentru cheltuieli militare.

Miniștrii Apărării din cele 29 de țări membre ale Alianței-Nord Atlantice se reunesc miercuri și joi la Bruxelles pentru a pregăti următorul summit aliat din luna iulie, dar și pentru a decide modernizarea structurii de comandă a NATO prin înființarea a două noi structuri, una pentru comandă maritimă pentru Atlantică și o a două pentru mobilitatea rapidă a trupelor și a echipamentelor în Europa.
Sursa: calea europeana.ro