Să trăim ca-n Europa!

Migranţii moldoveni în Germania vor fi mai protejaţi social

Migranţii moldoveni în Germania vor fi mai protejaţi social

23/08/2017
|
0 Comments
|

Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului între Republica Moldova și Republica Federală a Germaniei, privind securitatea socială, semnat la 12 ianuarie 2017, la Chișinău, transmite IPN.

Acordul a fost elaborat și semnat în temeiul articolului 12 din Carta Socială Europeană din (28 septembrie 2001). Acesta va asigura un cadru de garanții de securitate socială pentru migranții din Republica Moldova, care desfășoară sau au desfășurat activitate de muncă și (sau) domiciliază pe teritoriul uneia sau ambelor state contractante.

Prevederile Acordului vor fi aplicate angajaților, lucrătorilor independenți, lucrătorilor detașați, personalului misiunilor diplomatice și oficiilor consulare.

Astfel, potrivit Acordului, persoanele nominalizate vor beneficia de pensii pentru limita de vârstă, pensii de dizabilitate, cauzată de boli obișnuite, pensii și indemnizații de dizabilitate, cauzată de accidente de muncă sau boli profesionale, pensii de urmaș.

În conformitate cu principiile europene privind coordonarea sistemelor de securitate socială, fiecare stat contractant va achita partea de pensie, calculată proporțional perioadei de asigurare, realizate pe teritoriul propriu.

Persoanele se vor bucura de dreptul de a beneficia de prestațiile dobândite în statele, în care si-a desfășurat activitatea, pe teritoriul statului de domiciliu.

Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Republica Moldova are semnate 13 acorduri privind securitatea socială, 12 cu țări membre ale UE și unul cu Turcia. Din acestea 11 se aplică cu succes.

Sursa:ipn.md