Să trăim ca-n Europa!

Mevlüt Çavuşoğlu: În procesul de căutare a păcii este nevoie de o politică externă cu caracter întreprinzător

Mevlüt Çavuşoğlu: În procesul de căutare a păcii este nevoie de o politică externă cu caracter întreprinzător

29/11/2018
|
0 Comments
|

În această săptămînă, Istanbulul va găzdui două conferințe internaționale separate, dar legate de mediere. Una va fi dedicată situației actuale pe harta conflictelor și a capacității de mediere în cadrul Organizației pentru Cooperare Islamică (OIC). A doua va aborda un domeniu mai larg și va discuta legăturile dintre dezvoltarea durabilă, pacea și medierea; modalitățile de creștere a incluziunii sexelor și a tinerilor în procesele de mediere; și o sesiune provocatoare cu privire la rolul datelor mari și al inteligenței artificiale în analiza conflictelor și a medierii. Se poate considera că conferințele sunt conferințe, dar Conferințele de Mediere din Istanbul s-au dovedit a fi destul de influente în cultivarea unei înțelegeri comune a problemelor și a unei agende de acțiune în domeniul medierii și al soluționării pașnice a conflictelor. În calitate de gazdă a acestor conferințe și singura țară care co-prezidează Grupul dePrieteni ai Medierii în trei organizații internaționale importante, și anume ONU, OIC și OSCE, Turcia are capacitatea de a împărtăși constatările acestor conferințe în aceste organizatii internationale.

Faptul este că umanitatea se confruntă cu o provocare distinctă în secolul XXI. Chiar când mulți oameni au crezut că păharul este pe jumătate plin în ceea ce privește realizările din dreptul internațional, instituțiile, democrația și statul de drept, responsabilitatea, comerțul liber, egalitatea de gen și altele, jumătatea goală a paharului a început să se reafirme. Simptomele sunt cunoscute tuturor și nu trebuie fie reamintite. Războaiele comerciale, noile forme de exploatare internațională, competițiile geopolitice, războaiele de tip proxy a marilor puteri, statele naționale care se destramă, terorismul, xenofobia, animozitatea față deIslam, inegalitățileîn creștere și nedreptățile se numără printre tendințele contemporane care fac paharul pe jumătate gol. Provocările cu care se confruntă omenirearup din realizările și oportunitățile omenirii. Care parte va predomina? Răspunsul depinde de modul în care răspundem provocărilor, inclusiv de cît de mult putem lucra împreună pentru a obține rezultate pozitive. Un punct este clar: dacă nu luăm inițiativă și nu suntem întreprinzători și umanitariști, atunci răul va prevala. Abordarea expectativă nu mai este acceptabilă. Opțiunile de politică variază de la mediere pînă la utilizarea efectivă a forței împotriva teroriștilor.

Spre exemplu situația din Siria. Abordarea întreprinzătoare și umanitaristă a Turciei a eliminat de pe un teritoriu sumar de4.000 km2 două organizații teroriste, DEASH și PKK/PYD /YPG. Dacă nu am fi intervenit, oamenii noștri ar fi fost atacați în mod constant de acești teroriști, iar o soluție politică la tragedia siriană nu ar fi fost găsită. Turcia face tot posibilul pentru a reduce suferința umană, găzduind cel mai mare număr de refugiați din întreaga lume, cheltuind pe asistență umanitară mai mult decît cea mai mare economie din lume. Turcia sprijină, de asemenea, acorduri care salvează zeci, dacă nu sute de mii de vieți, și promovează o soluționare politică bazată pe integritatea teritorială a Siriei vecine.

Am dat exemplul Siriei dintr-un motiv anume. Siria ne demonstrează încă o dată că prevenirea este importantă deoarece, odată ce focul conflictelor mistuiește o națiune, atunci singurul lucru care rămîne previzibil este că vor exista consecințe imprevizibile pentru acel stat. O generație de cetățeni va fi risipită într-un fel sau altul; viitorul va fi, de asemenea, sumbru. Toți, inclusiv cei care sunt la mii de kilometri distanță, vor suferi, fie sub forma unei amenințări teroriste, a unui șoc economic, a migrației ilegale sau a conștiințe umane rănite.

Dacă prevenirea și soluționarea pașnică a conflictelor sunt de o importanță capitală, atunci trebuie să o luăm în serios. Această evaluare direcționează eforturile Turciei în domeniul medierii în calitate de co-președinte al grupul de prieteni ai medierii ONU, OSCE și OIC și în calitate de gazda, atît, a unui program de consolidare a capacităților de mediere, cît și a celor două conferințe de mediere pe care le vom organiza săptămâna aceasta la Istanbul.

Autor: Mevlüt Çavuşoğlu, Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Turcia
Sursă: Ambasada Republicii Turcia în Republica Moldova