Să trăim ca-n Europa!

Mesaj de felicitare din partea României pentru Moldova

Mesaj de felicitare din partea României pentru Moldova

01/07/2016
|
0 Comments
|

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută intrarea în vigoare la 1 iulie 2016 a Acordurilor de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Moldova.

felicitari-din-parte-partenerilor-europeni-1403876027Potrivit unui comunicat al MAE transmis, intrarea în vigoare a acordurilor reprezintă un moment politic semnificativ în relația UE cu cei mai angajați parteneri din vecinătatea noastră estică și, totodată, îndeplinirea unui obiectiv prioritar al României în cadrul Uniunii Europene, pe care țara noastră l-a promovat activ și constant.

MAE adresează felicitări autorităților și cetățenilor din Georgia și Republica Moldova pentru această realizare și încurajează continuarea eforturilor de punere în aplicare a acordurilor și avansarea reformelor necesare pentru parcursul european al acestor țări.

În același timp, MAE își exprimă speranța că vor putea fi găsite soluții constructive în plan european care să permită, cât mai curând posibil, și intrarea în vigoare a Acordului de asociere UE — Ucraina, în conformitate cu angajamentele asumate la nivel european.

Acordurile de asociere cu Republica Moldova și cu Georgia, care includ dimensiunea comercială (DCFTA), se aplică provizoriu începând cu 1 septembrie 2014. În ceea ce privește Ucraina, aplicarea provizorie a unor părți importante din Acordul de Asociere a început la 1 noiembrie 2014, iar aplicarea provizorie a Acordului aprofundat și cuprinzător de liber schimb — DCFTA — la 1 ianuarie 2016.