Să trăim ca-n Europa!

MentorME - un proiect BDR de consultanță pentru tinerii moldoveni, care doresc să studieze peste hotare

MentorME – un proiect BDR de consultanță pentru tinerii moldoveni, care doresc să studieze peste hotare

07/04/2015
|
Comments off
|

Ne-am dat intilnire in pauza de masa la una din cafenelile din centrul capitalei. Liliana Caisin, absolventa a Universitatii Otto-Friedrich din oraselul german Bamberg, activeaza acum in cadrul unei companii IT din Moldova. Ea isi aminteste, ca, fiind in al doilea an de studii la facultatea de filologie a Universitatii Pedagogice Ion Creanga din Chisinau a dat de un anunt privind oferirea de burse pentru doritorii de a-si aprofunga cunostintele in limba germana. A aplicat, a colecatat un dosar cu tot genul de acte si a sustinut mai multe teste, pana s-a vazut studenta la Universitatea Otto-Friedrich. Dupa un an de germana, a decis sa-si continue studiile la aceasta universitate, schimbandu-si profilul. A urmat business si administrare. Noul statut, cel de student pentru curs deplin, a insemnat pentru Liliana si necesitatea de a se adapta unui mediu absolut nou. Si aici a ajutat-o un mentor, careia Liliana ii este recunoscatoare pana acum.
Liliana spune, ca studiile in Germania sunt mai complicate din cauza regulilor mult mai stricte, decat cele de la institutiile din Moldova. Acolo, trebuie tu insuti in termenele stabilite, sa te inscrii pentru examen. Daca ai ratat, nut e mai poate salva nimeni si nimic.
Alegand o specialitate, trebuie sa dai dovada ca esti abil pentru aceasta, spune Liliana. Ori sustii examenul, ori iti cauti alt domeniu..
SINCRON Liliana Caisin, mentor “MentorMe” (examen-exmatriculare)
BETA Studiile in Europa inseamna calitate, dar si mari oportunitati de mobilitate. Studiind in Germania, prin intermediul programului ERASMUS, Liliana a avut posibilitatea sa faca mai multe cursuri la Universitatea din Lyon, Franta
Avand un bagaj bogat de cunostinte, Liliana nu a intimpinat nici o dificultate la angajare in campul muncii. Este multumita de ceea ce face si-si doreste sa-I ajute sip e alti tineri din Moldova sa capete studii peste hotare. Din aceste motive ea a raspuns fara a ezita la initiative Biroului Relatii cu Diaspora si a altor absolventi de a participa la proiectul “MentorMe”. Primul tanar pe care l-a ghidat, astazi este student la Alma Mater – Universitatea Otto-Friedrich din Bamberg.
Liliana este convinsa, ca sporirea numarului de tineri moldoveni, care-si fac studiile peste hotare, ar putea contribui la schimbarea tarii.