Să trăim ca-n Europa!

Măsuri de consolidare a sistemului bancar

Măsuri de consolidare a sistemului bancar

23/06/2016
|
0 Comments
|

Guvernul a aprobat un proiect de lege în vederea ajustării Legii instituţiilor financiare şi a Legii privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice şi a întreprinzătorilor individuali. Modificările propuse urmăresc consolidarea Băncii Naţionale a Moldovei, asigurarea unor atribuţii sporite de supervizare şi control privind băncile comerciale, acestea, la rândul lor, fiind obligate la mai multă transparenţă, transmite IPN.

Documentul prevede, printre altele, obţinerea permisiunii Băncii Naţionale a Moldovei de achiziţionare sau subscriere a acţiunilor băncilor comerciale. Totodată, BNM va avea dreptul de a institui administrarea specială, în cazul în care se constată acţiunea concertată a acţionarilor care deţin o cotă mai mare de 50% din capitalul social al unei bănci fără acordul BNM.

Proiectul oferă dreptul BNM de a stabili prin reglementări activităţi de audit la bănci, în alte scopuri decât cele prevăzute actualmente de legislaţie şi de extindere a termenului procesului de lichidare a băncilor de la 3 ani la 5 ani.

În opinia autorilor, amendamentele respective vor asigura dezvoltarea unei guvernări corporative sănătoase şi conforme principiilor internaţionale.

Viceguvernatorul BNM Marin Moloşag a specificat că modificările urmăresc fortificarea cadrului legal naţional privind transparenţa şi calitatea acţionariatului bancar, guvernarea corporativă şi administrarea riscurilor în sistemul bancar. De asemenea, amendamentele preconizate vor permite alinierea cadrului legislativ naţional la cel european, în contextul angajamentelor asumate de Republica Moldova conform Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.
Sursa: ipn.md