Să trăim ca-n Europa!

Marta Kos: Procesul de aderare la UE în care este antrenată Republica Moldova se desfășoară cu o viteză record

Marta Kos: Procesul de aderare la UE în care este antrenată Republica Moldova se desfășoară cu o viteză record

12/03/2025
|
0 Comments
|
Republica Moldova ar putea încheia procesul de negocieri privind aderarea la Uniunea Europeană până în 2029, dacă autoritățile de la Chișinău vor menține ritmul de reforme și aliniere la standardele europene. Declarația a fost făcută de către comisara europeană pentru Extindere, Marta Kos, care a răspuns la întrebările jurnaliștilor moldoveni aflați la Strasbourg. Marta Kos și-a exprimat speranța că acest lucru se va întâmpla până la încheierea mandatului de cinci ani, pe care l-a preluat anul trecut.

Dacă Republica Moldova nu va reuși să finalizeze negocierile de aderare la Uniunea Europeană până la încheierea mandatului meu, îl voi considera unul lipsit de succes. Sunt sigură că vom reuși să încheiem partea tehnică și dacă veți fi la fel de insistenți cum sunteți acum, atunci vom reuși să încheiem negocierile până în 2029”, a declarat comisarul european pentru Extindere.

Marta Kos a apreciat eforturile Chișinăului de a continua reformele în pofida interferențelor rusești, dar și a situației regionale, în contextul invaziei rusești în Ucraina.

Procesul de aderare în care este antrenată Republica Moldova se desfășoară cu o viteză record. Republica Moldova a demonstrat constant determinare pentru a continua reformele, în pofida circumstanțelor provocatoare și interferențelor străine. Voi fi cea mai fericită persoană din lume, sau din Europa când vom deschide primul cluster, ulterior al doilea și al șaselea, dar important este să le închidem pe cele care deja au fost deschise pentru negocieri”, a adăugat demnitarul european.

Referindu-se la situația din sistemul energetic moldovenesc, comisara pentru Extindere a vorbit despre necesitatea asigurării independenței energetice a țării. Marta Kos a precizat că acest deziderat va putea fi atins în următorii doi ani.

Vom putea vorbi despre un sector energetic total independent și Rusia nu va mai avea pârghii de șantaj. Ca să înțelegeți cât de important este acest lucru, pentru comparație: Țările Baltice au avut nevoie de 15 ani pentru a-și consolida sistemul energetic și pentru a obține independența energetică”, a subliniat comisarul european pentru Extindere.