Să trăim ca-n Europa!

Mariana Alexandru, fost procuror DNA, va oferi asistenţă R. Moldova în domeniul luptei anticorupție

Mariana Alexandru, fost procuror DNA, va oferi asistenţă R. Moldova în domeniul luptei anticorupție

21/09/2015
|
0 Comments
|

Centrul Naţional Anticorupţie a anunţat, marţi, că Mariana Alexandru, fost procuror DNA, a venit la Chişinău pentru a oferi asistenţă în domeniul investigării infracţiunilor economico-financiare şi îmbunătăţirii legislaţiei anticorupţie.

Mariana Alexandru a fost selectată de Delegaţia Uniunii Europene la Chişinău în urma mai multor demersuri ale Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) către misiunile diplomatice privind oferirea de asistenţă în domeniul investigării infracţiunilor economico-financiare.

Conducerea CNA a avut, marţi, o întrevedere cu Mariana Alexandru, căreia i-au fost prezentate competenţelor instituţiei. Reprezentanţii Centrului şi-au exprimat încrederea că experienţa lui Alexandru în calitate de procuror DNA „va fi una utilă pentru formularea unor recomandări privind îmbunătăţirea cadrului legal în domeniul anticorupţie şi investigarea eficientă a cazurilor de infracţiuni economico-financiare”, se arată într-un comunicat al CNA.

Misiunea fostului procuror DNA la Chişinău începe de marţi, 15 septembrie, şi constă „în organizarea unor ample deliberări cu beneficiarii proiectului, Procuratura şi CNA, în vederea aplicării celor mai bune practici din legislaţia internaţională”.

Prima rândunică trece Prutul

Un procuror român, cu experienţă la DNA, va veni în Republica Moldova ca să facă ordine în justiţie, să asiste instituţiile naţionale din domeniu, să examineze dosarele de rezonanţă şi chiar să le reexamineze pe unele, a anunțat, pe 11 septembrie, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, relatează Jurnal de Chișinău.

”Nu mai este un secret pentru nimeni cât de dezamăgiţi sunt cetăţenii acestei ţări de situaţia din justiţie. În acest sens, vreau să fac un anunţ. Săptămâna viitoare, pe 15 septembrie, în R. Moldova vine un procuror din România, cu experienţa DNA, care va sta alături de ai noştri, va examina dosare de rezonanţă, le va revizui pe unele”, a spus Candu.

“S-a tot vorbit că DNA trebuie să treacă Prutul. Putem spune că o primă rândunică va veni săptămâna viitoare”, a afirmat Candu, într-o conferință de presă.”Noi putem vorbi mult despre demisii la nivel de conducere, dar dacă nu schimbăm sistemul n-avem nicio şansă”, a mai spus președintele Parlamentului.
Dosarele lui Alexandru: Gala Bute, Zambaccian, Ridzi

Fostul procuror DNA Mariana Alexandru este cea care a redeschis dosarul “Gala Bute”, în care era anchetată Elena Udrea, fostul ministru al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.

La scurt timp, magistratul s-a pensionat brusc, la doar 56 de ani. În cele din urmă, Elena Udrea a fost arestată şi trimisă în judecată.
Tot Mariana Alexandru a instrumentat şi dosarul “Zambaccian” al fostului premier Adrian Năstase, dosar ce i-a adus acestuia o condamnare la 4 ani de închisoare cu executare.
Şi Monica Iacob Ridzi a fost anchetată de Mariana Alexandru. Instanţa a condamnat-o la 5 ani de închisoare în dosarul “Ziua Naţională a Tineretului”.
Semne de întrebare asupra Marianei Alexandru au apărut la finalul anului trecut în momentul în care un ofiţer de poliţie judiciară cu care lucra în mod constant a fost bănuit că dădea informaţii lui Viorel Hrebenciuc prin intermediul fostului şef al SPP, Dumitru Iliescu.

Sursa: euroactiv.ro