Să trăim ca-n Europa!

Marian Lupu: Moldova trebuie să aibă acorduri de comerț liber cu cât mai mulți parteneri

Marian Lupu: Moldova trebuie să aibă acorduri de comerț liber cu cât mai mulți parteneri

02/02/2018
|
0 Comments
|

Republica Moldova trebuie să aibă acorduri de comerț liber cu cât mai mulți parteneri interesați. Declarația a fost făcută de președintele fracțiunii Partidului Democrat în Parlament, Marian Lupu, în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

Potrivit lui, economia Republicii Moldova este orientată spre export: cu cât mai mult exportă, cu atât mult se contribuie la creșterea volumului de producere, la crearea mai multor locuri de muncă. Astfel, dacă economia unui stat este bazat pe export, acesta nu poate fi închis pentru celelalte piețe.

De asemenea, Marian Lupu a reiterat că Republica Moldova, din anul 2001, de când a devenit stat membru la Organizația Mondială a Comerțului, media ponderată a tarifelor vamale la intrare în țară este de 6%, respectiv, nivelul de protecție a pieței este foarte mic. „Coborârea de la 6% la 0% rămâne a fi practic nesimțită de economie fiindcă este un nivel foarte redus, iată de ce eu pledez pentru un pachet cât mai larg de acorduri comerciale, de liber schimb, lucru cu siguranță în favoarea producătorilor, întreprinderilor și a tuturor celor care lucrează la aceste întreprinderi”, spune Marian Lupu.

Sursa: ipn.md