Să trăim ca-n Europa!

Marea Britanie va declanșa Brexitul pe 29 martie. Theresa May face un ultim tur

Marea Britanie va declanșa Brexitul pe 29 martie. Theresa May face un ultim tur

21/03/2017
|
0 Comments
|

Reprezentantul Permanent al Marii Britanii l-a informat luni pe preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, că premierul Theresa May va declanșa, oficial, Brexitul, pe 29 martie, transmite Reuters.

Guvernul Marii Britanii va adresa o scrisoare Uniunii Europene la 29 martie prin intermediul căreia va declanșa oficial retragerea Marii Britanii din blocul comunitar, au declarat luni surse din Uniunea Europeană pentru Reuters.

“Reprezentantul permanent al Marii Britanii la Bruxelles a informat în această dimineață (luni – n.r.) Uniunea Europeană că Marea Britanie va activa articolul 50 la 29 martie”, a declarat purtătorul de cuvânt de pe Downing Street, într-un briefing de presă.

Scrisoarea care va ajunge miercurea viitoare la Consiliul European va porni numărătoarea inversă de doi ani și negocierile dintre Londra și Bruxelles.

Până la sfârșitul săptămânii viitoare, după ce va primi scrisoarea lui May, președintele Consiliului European, Donald Tusk, ar trebui să distribuie o ciornă cu orientări pentru negocieri celor 27 de state din UE.

Tusk îi va convoca, de asemenea, pe cei 27 de lideri europene la un summit, pentru a aproba orientările finale, care va avea loc, cel mai probabil, la începutul lunii mai.

Odată ce acestea sunt aprobate, sub forma unui mandat de negociere a executivului UE, negociatorul-șef al Comisiei Europene, Michel Barnier, ar trebui să poată să programeze discuțiile cu omologul său britanic, David Davis, secretarul pentru Brexit.

Theresa May face un ultim tur prin Marea Britanie

Premierul britanic Theresa May a început, luni dimineaţă, un ultim tur al Marii Britanii, care a început cu Ţara Galilor, scrie Reuters.

Turul Regatului Unit este o încercare a premierului de a interacţiona cu toate administraţiile descentralizate ale ţării înainte de declanşarea retragerii din Uniunea Europeană.

Theresa May va vizita Ţara Galilor, Scoţia şi Irlanda de Nord pentru a auzi atitudinea oamenilor vizavi de Brexit, înainte de a declanşa Articolul 50 la finele lunii martie.

Theresa May şi David Davis – ministru pentru Brexit – se vor întâlni, luni, cu prim-ministrul Ţării Galilor, Carwyn Jones, pentru a discuta cum va profita Ţara Galilor de oportunităţile oferite de către Brexit.

Premierul britanic a precizat, înainte de a pleca în deplasarea din Ţara Galilor, că doreşte ca fiecare provincie să profite de oportunităţile ieşirii Marii Britanii din UE.

“Din prima mea zi, mi-am exprimat clar determinarea de a întări şi susţine această uniune preţioasă. De asemenea, am fost clară cu privire la găsirea unui acord care funcţionează pentru întregul Regat Unit în timp ce ne pregătim să părăsim Uniunea Europeană”, a afirmat May.

Negocierile dintre premierul britanic Theresa May, Irlanda de Nord și Scoția vor fi, la rândul lor, destul de dificile.

Premierul scoţian Nicola Sturgeon a anunţat, săptămâna trecută, că are planuri privind organizarea unui al doilea referendum pentru independenţă înainte de finalizarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Theresa May a încercat să respingă provocarea lansată de Nicola Sturgeon, precizând că nu este momentul potrivit pentru un nou referendum de independenţă în Scoţia.

De asemenea, și naţionaliştii nord-irlandezi au anunțat că vor organizarea unui referendum de câştigare a independenţei faţă de Marea Britanie şi de unire cu Republica Irlandeză.

Sursa: euroactiv.ro