Să trăim ca-n Europa!

Marea Britanie renunță la președinția rotativă a Consiliului UE

Marea Britanie renunță la președinția rotativă a Consiliului UE

20/07/2016
|
0 Comments
|

Marea Britanie renunţă oficial la preşedinţia prin rotaţie a UE, pe care trebuia să o preia în perioada iulie-decembrie 2017.

Premierul britanic Theresa May l-a informat deja pe președintele Consiliului European, Donald Tusk, că țara sa nu va asigura președinția rotativă a Consiliului UE din iulie-decembrie 2017, potrivit AFP.

Decizia noului premier vine la mai puțin de o lună după ce Brexitul a fost votat.

Theresa May i-a explicat marţi lui Donald Tusk, în cursul unei discuţii telefonice, că ţara sa “va fi foarte ocupată cu negocierile de ieşire din UE”.

La rândul său, preşedintele Consiliului European Donald Tusk i-a transmis noului premier britanic Theresa May că doreşte un “divorţ de catifea” între UE şi Regatul Unit.

Londra urma, în mod normal, să preia preşedinţia UE după Malta şi înainte de Estonia.

Decizia Marii Britanii de a renunța la președinția UE ar putea influența întreaga programare, astfel că România ar putea deveni președinte mai repede decât se aștepta.

Țara noastră ar putea prelua președinția Consiliului European în perioada ianuarie-iunie 2019, când ar fi fost programată Austria, și nu între iulie-decembrie 2019, când este, oficial, rândul României.

Sursa> euroactiv.ro