Maia Sandu, candidatul PLDM pentru funcția de premier, a reacționat sâmbătă după ce în presă s-a scris că pe lângă destituirea conducerii Băncii Naționale și a Procuraturii Generale ar fi cerut să formeze și Cabinetul de miniștri.
Sandu a negat că ar fi condiționat cu formarea Cabinetului de miniștri.
„Nu am cerut să formez eu Cabinetul de miniștri. Realizez că e dreptul partidelor să înainteze persoane conform acordului încheiat. Cred, totuși, ca trebuie să pot să ‘am un cuvânt de spus’ asupra componenței”, a scris Maia Sandu pe Facebook.
Totodată, ea a confirmat că își dorește ca în cadrul instituțiilor care nu au reacționat în cazul „furtului miliardului” să fie operate modificări.
„Nu pot să-mi asum responsabilitatea pentru politica economică și financiară a statului și să fiu sigură că voi putea realiza toate măsurile pentru obținerea unui program cu Fondul Monetar Internațional atâta timp cât Guvernul nu are un partener de încredere la Banca Națională. Evenimentele din ultimele luni ne-au demonstrat că nu putem fi siguri că managementul actual al Băncii face tot posibilul pentru a asigura integritatea și stabilitatea sistemului bancar. În primele zile ale activității sale, noul Guvern va trebui să vină cu un plan de măsuri anticriză, care va include și reducerea semnificativă a cheltuielilor publice. Este evident că, cel puțin pe termen scurt, aceste măsuri nu vor contribui la creșterea standardelor de viață ale populației. Pentru ca să avem obraz să cerem populației ca să ne sprijine să putem depăși această situație, care este o consecință directă a furtului din sistemul bancar, trebuie, cel puțin, să transmitem un semnal clar că instituțiile statului, în sarcina cărora este tocmai prevenirea unor asemenea ilegalități, sunt sancționate”, a punctat candidatul la funcția de premier.
Ea a mai precizat că înainte de a iniția discuții cu deputații să aibă întâlniri „cu conducerea partidelor, cu participarea partenerilor de dezvoltare” pentru a se „asigura” că va avea parte de susținere în vederea deblocării finanțării externe dar și a solicitărilor exprimate de dânsa.
Amintim că, potrivit surselor Independent.md, Partidul Liberal și Partidul Democrat nu pot să accepte condițiile impuse de către Maia Sandu, privind demiterile procurorului general și a guvernatorului Băncii Naționale.
De asemenea, actualul ministru al Educației a înaintat anumite pretenții și în ce privește formarea cabinetului de miniștri, acolo unde și-ar dori ca unele candidaturi să fie consultate cu ea, fapt ce a trezit nemulțumiri în cadrul PL și PD.
Sursa: independent.md