Să trăim ca-n Europa!

Maia Sandu: Obiectivul meu ca președinte va fi să scot țara din sărăcie și să întorc autoritățile cu fața la nevoile oamenilor

Maia Sandu: Obiectivul meu ca președinte va fi să scot țara din sărăcie și să întorc autoritățile cu fața la nevoile oamenilor

12/11/2020
|
0 Comments
|

DW a stat de vorbă cu cei doi candidaţi la preşedinţia Republicii Moldova: Maia Sandu şi Igor Dodon. Vă oferim pentru început interviul acordat în exclusivitate de lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu.

Duminică se va decide, în al doilea tur de scrutin, cine va fi viitorul președinte al Republicii Moldova. După rezultatele primului tur, Maia Sandu, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, s-a clasat pe primul loc, devansându-l pe actualul președinte Igor Dodon. La fel ca în alegerile anterioare, actualul scrutin s-a remarcat prin abundența discursurilor pro-occidentale și pro-răsăritene, lăsând în umbră abordarea problemelor stringente ale oamenilor. Deutsche Welle a realizat interviuri în exclusivitate cu cei doi candidați despre mizele acestor alegeri, amprentele geopolitice, precum și despre schimbările politice care se așteaptă după 15 noiembrie.

DW: La patru ani de la competiția electorală pentru președinție vedem că istoria se repetă. Sunteți din nou în confruntare directă cu Igor Dodon. Ce s-a schimbat de atunci în Republica Moldova?

Maia Sandu: Din păcate, lucrurile în Republica Moldova s-au schimbat spre rău. Peste 140 de mii de tineri au părăsit țara în ultimii patru ani, o treime din întreprinderi sunt în prag de faliment, aproape 100 000 de oameni au rămas fără lucru, mai mult de jumătate din pensionari primesc o pensie sub pragul sărăciei, medicii, agricultorii, profesorii, oamenii de afaceri au fost lăsați de izbeliște. Dacă nu schimbăm nimic acum, Republica Moldova va avea multe de pierdut, cu toții vom avea multe de pierdut.

O schimbare importantă și bună este însă faptul că oamenii nu vor accepta de această dată să fie furați. Noi vom proteja votul fiecărui cetățean – votul liber și corect. Oamenii au văzut, după fuga lui Plahotniuc, că puterea e în mâinile lor. Oamenii au înțeles că ei pot schimba politicienii și pot schimba destinul țării lor. În primul tur, două treimi din oameni au arătat clar că vor o schimbare. Vom facem această schimbare împreună pe 15 noiembrie.

Înțelegerea de anul trecut dintre PAS și Partidul Socialiștilor a fost interpretată ca o premieră, când oponenții își unesc forțele pentru a debarca de la putere oligarhia. Însă alianța s-a terminat altfel decât se aștepta. S-ar fi putut evita acel scenariu?

Nu am avut așteptări mari de la socialiști. Decizia de a scăpa țara de Plahotniuc, chiar cu prețul unei alianțe temporare cu socialiștii, a fost o decizie corectă și a îndeplinit dorința oamenilor. Știam cine este Dodon. Și am spus dintotdeauna că trebuie să scăpăm țara de ambii – și de Dodon, și de Plahotniuc.

Dodon şi PSRM au trădat și înțelegerea noastră, dar şi-au trădat și alegătorii lor, după ce, contrar promisiunilor, în loc să distrugă sistemul lui Plahotniuc, l-au preluat. De aceea, au blocat reforma justiţiei, au blocat alegerea unui procuror general independent şi au demis guvernul reformator pe care-l conduceam. Dodon s-a speriat de un procuror independent şi de faptul că ar putea pierde alegerile prezidențiale, întrucât oamenii vedeau că este posibil să ai un guvern care lucrează pentru ei, că există politicieni care se ghidează după interesul cetățenilor. Ironia sorţii este că el va fi oricum învins la alegeri şi oricum va fi deferit justiţiei.

Dacă învingeți în acest scrutin, admiteți o nouă „colaborare” cu socialiștii? Nu vă este frică să fiți blocată, la fel cum Igor Dodon a fost blocat pe timpul lui Plahotniuc?

Nicio colaborare cu socialiştii conduşi de Igor Dodon nu mai este posibilă. Ei au încălcat toate angajamentele faţă de cetățeni, precum și față de electoratul propriu şi, dacă mai au demnitate, ar trebui să meargă la alegeri anticipate să dea explicații alegătorilor. Dar vedem că în ultima vreme Dodon, care a promis că va dizolva acest Parlament, acum dă înapoi, încercând să încropească o nouă majoritate cu grupul Şor şi fugarii lui Candu. Vom face tot ce ne stă în puteri să curăţăm clasa politică şi eu merg în această campanie cu angajamentul clar să declanşez alegeri anticipate. Oamenii s-au săturat de hoţi şi vor politicieni oneşti şi dedicaţi în Parlament.

Republica Moldova continuă să se confrunte cu aceleași probleme sistemice, corupție și sărăcie. În lipsa unei majorități parlamentare, cum veți reuși să rezolvați aceste probleme?

Parlamentul actual nu mai reprezintă voinţa poporului, cetăţenii trebuie să vină la vot şi să aleagă deputați care să-i reprezinte, să scoată ţara din criza pandemică şi economică.

Obiectivul meu ca președinte va fi să scot țara din sărăcie și să întorc autoritățile cu fața la nevoile oamenilor. Voi cere Parlamentului și Guvernului să pună pe agendele lor soluțiile necesare la problemele cu care se confruntă țara. Voi veni cu inițiative legislative și voi merge în Parlament pentru a le promova. Mă voi ghida după un principiu clar – apărarea și reprezentarea cetățenilor.

Chiar dacă mulți evită să spună deschis, totuși și actualele alegeri evidențiază o problemă cronică a societății moldovenești: divizarea etnică, care ne separă în pro-ruși și pro-europeni. Cum vedeți soluția la această problemă, este vreo posibilitate de integrare a etniilor, astfel ca în viitor președintele țării să nu mai fie ales din raționamente geopolitice?

Această divizare este una artificială şi este instrumentalizată de politicieni. Văzând că pierde puterea, Dodon a început să recurgă la cea mai mârşavă metodă posibilă de a mobiliza electoratul – promovarea discursului de ură şi instigarea la ură interetnică, răspândind cele mai abjecte minciuni. Este o atitudine total iresponsabilă, care trebuie sancţionată nu doar politic, dar şi penal, deoarece consecinţele unei radicalizări sociale ar putea fi grave. Asemenea indivizi trebuie opriți.

Eu îmi doresc ca toți cetățenii Republicii Moldova să trăiască în bunăstare, indiferent de limba vorbită sau de etnie. Și voi munci pentru ca fiecare om din ţara noastră să privească ziua de mâine cu încredere, fără frică pentru el și familia lui. Și sper să ajungem într-o zi în care politicienii nu vor mai îndrăzni să ne învrăjbească.

Regiunea transnistreană rămâne a fi gaura neagră atât a Republicii Moldova, cât și a Europei, iar ultimele investigații jurnalistice au arătat că schemele criminale nu au fost distruse, ba chiar au fost reluate. Cum poate fi oprit acest fenomen?

Din păcate, guvernările precedente nu au avut o abordare strategică cu privire la reglementarea conflictului transnistrean. Cu unele excepții, acest conflict a servit drept o sursă de venit pentru politicienii de aici și de dincolo de Nistru. O sursă imensă de bani care nu sunt raportați nicăieri. Prin urmare, prima condiție esențială este oprirea schemelor cu gaze, electricitate și contrabandă regională din care extrag bani ilegali politicienii corupți din Republica Moldova.

În al doilea rând, trebuie să devenim mult mai atractivi ca stat pentru malul stâng. Să combatem corupția, să sprijinim antreprenoriatul, să creăm locuri de muncă bine plătite și să asigurăm pensii suficiente pentru un trai demn. În al treilea rând, trebuie să revigorăm formatul 5+2. Doar o abordare consecventă și complexă ne poate apropia de o soluționare a conflictului în interes național și în interesul oamenilor.

Recentul conflict armat din Karabahul de Munte s-a încheiat iarăși prin intervenția Rusiei. Nu vă îngrijorează repetarea scenariului și în Transnistria, în cazul în care veți câștiga alegerile?

Am văzut cu toții că Dodon mizează mult pe polarizarea şi radicalizarea societăţii, fiindcă doar aşa speră să se menţină la putere. Aşa a făcut Plahotniuc, dacă mai ţineţi minte, când o săptămână întreagă a ţinut societatea în tensiune, a blocat Casa guvernului, a speriat lumea, până când a fugit. Dodon pare că merge pe acelaşi scenariu şi este gata să dea foc la țară doar ca să rămână la putere. Nu-i vom permite însă acest lucru. Nu-i vom permite să destabilizeze situaţia. Vocea poporului este unica putere în stat și ea trebuie respectată. Poporul îl va alunga pe Dodon și împreună vom putea restabili unitatea în societatea noastră. Îmi voi da toată silinţa pentru aceasta.

Relația cu Federația Rusă este totuși una specială. Conflictul transnistrean, dependența de gazul rusesc și datoria de miliarde față de Gazprom, relațiile comerciale influențate politic, etniile pro-ruse care încă mult timp vor trage balanța în direcția opusă integrării europene. Cum vedeți schimbarea acestei situații din postura de președinte?

Voi duce o politică externă responsabilă, pornind de la interesele cetăţenilor noştri. Voi depune toate eforturile diplomatice și politice pentru a avea o relație bună cu Federația Rusă, în baza intereselor noastre naționale, și nu în baza intereselor personale ale liderilor Republicii Moldova, așa cum se întâmplă acum. Avem o agendă plină – conducerea Moldovei trebuie să asigure condiții bune cetățenilor noștri care lucrează în Rusia. Este necesar să rezolvăm problemele lor legate de pensie și securitate socială. Trebuie să găsim soluții durabile pentru a deschide exporturile către Rusia, nu doar pentru companiile apropiate puterii, ci pentru toate companiile, în special pentru acele 15 poziții comerciale care sunt, în prezent, interzise. Este necesar, de asemenea, un dialog serios și consecvent cu privire la soluționarea conflictului transnistrean cu participarea actorilor internaționali.

Mizați și în turul doi pe suportul diasporei? Credeți că veți reuși să reîntoarceți moldovenii acasă?

Le mulțumim celor din diasporă pentru mobilizarea extraordinară din primul tur. Am fost profund mişcaţi de această atitudine responsabilă, care arată cât de tare le pasă conaţionalilor noştri de soarta ţării. Chiar dacă guvernarea de-a lungul ultimilor ani i-a ignorat, i-a blamat şi ostracizat, ei continuă să iubească Moldova şi continuă să o sprijine dezinteresat. Contăm foarte mult pe sprijinul lor în turul decisiv şi suntem siguri că împreună vom învinge!

Noi ne dorim să creăm un stat funcțional, care lucrează pentru oameni, care sprijină antreprenorii și deschide locuri de muncă bine plătite acasă, care dă pensii mari și asigură servicii de educație și de sănătate calitative. O astfel de țară vrem să construim – o Moldovă mai bună în care să vrei să trăiești cu familia și în care să vrei să revii.

 

SURSA: dw.com/ro