Să trăim ca-n Europa!

Maia Sandu, la CSM: Sistemul judecătoresc astăzi pune în pericol securitatea statului Republica Moldova

Maia Sandu, la CSM: Sistemul judecătoresc astăzi pune în pericol securitatea statului Republica Moldova

27/05/2021
|
0 Comments
|

Președinta Maia Sandu participă astăzi la o discuție cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii. Aceasta le-a solicitat să analizeze atent integritatea celor care sunt propuși la funcția de judecător. Șefa statului a mai menționat că, în prezent, anumiți magistrați iau decizii ilegale, care nedreptățesc cetățenii.

„Eu sunt astăzi aici ca să vă informez că sistemul judecătoresc, din păcate, astăzi pune în pericol securitatea statului Republica Moldova și vă rog să mă credeți, nu exagerez. Nu este o noutate pentru nimeni că unii judecători iau decizii ilegale, îndeplinind anumite ordine sau încercând să câștige în mod ilegal bani. Aceste decizii nedreptățesc oamenii și dăunează statului”, a spus președinta Maia Sandu.

„Astăzi, noi asistăm la tentative de delapidare a bunurilor statului în continuare și lucrul ăsta se întâmplă cu contribuția judecătorilor, este o singură metodă, o intervenție din afara sistemului, evaluarea externă, astfel ca judecătorii cu probleme de integritate să plece din sistem, la moment asta ar fi singura soluție, eu nu văd alta. Sper ca următorul Parlament să sprijine această reformă, cetățenii o susțin, (…) ceea ce fac judecătorii corupți e atât de păgubos încât aceste decizii pe care le iau ei, consecințele acestor decizii, umbresc tot sistemul și este foarte greu să le spui oamenilor că sunt judecători onești, de ce nu sunt ei promovați, de ce li se închide gura, fiindcă oamenii care au vorbit despre problemele din sistem au fost marginalizați. Vreau să cred că există oameni onești în sistem. Eu vreau să fac ordine în sistem, dar nu am această prerogativă, dumneavoastră o aveți. Altă opțiune este dacă cetățeni vor vota pentru o majoritate onestă în Parlament, care nu a beneficiat de decizii judecătorești ilegale, care va susține evaluarea externă, de care mulți judecători nu sunt foarte mulțumiți de acest lucru”, a mai spus președinta.

Pe de altă parte, unii membri CSM spun că sistemul are mulți judecători integri.

„Marea majoritate a judecătorilor sunt onești, dar sunt persoane care ne dau de gol sistemul… vreau să vă spun că într-un proces de judecată, nu este numai judecătorul, există avocatul, procurorul iar judecătorul trebuie să respecte așa cum este scris în lege, este clar că pe cetățean nu îl interesează cine a avut aportul respectiv, dar încă o dată, vreau să vă asigur că CSM-ul ca organ de autoadministrare judecătorească întreprinde toate măsurile în acest sens, dar avem atribuții limitate . CSM este interesat ca să scăpăm de așa persoane care ne dau de gol sistemul”, a declarat Victor Micu.

SURSA: agora.md