Să trăim ca-n Europa!

Mai multe companii vor fi finanțate prin Programul „Femei în Afaceri”

Mai multe companii vor fi finanțate prin Programul „Femei în Afaceri”

19/08/2020
|
0 Comments
|

Comitetul de supraveghere al Programului „Femei în Afaceri” a aprobat câștigătoarele celui de-al cincilea Concurs de granturi mici, transmite MOLDPRES.

La competiție s-au înscris 156 de antreprenoare din toate regiunile țării, 72 dintre acestea fiind selectate pentru finanțare nerambursabilă. Valoarea totală a granturilor va constitui 9,02 milioane de lei, ceea ce va stimula investiții în economia națională de circa 15 milioane de lei.

Prezentă la ședința online a Comitetului, Iuliana Drăgălin, secretar de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, a reiterat sprijinul statului pentru dezvoltarea antreprenoriatului feminin. „Admirăm curajul și perseverența femeilor antreprenoare din Republica Moldova. În această perioadă complicată, susținem proiectele de investiții care contribuie la dezvoltarea economică a comunităților, la crearea și menținerea locurilor de muncă, în mod special, în mediul rural”, a spus Iuliana Drăgălin.

La rândul său, Iulia Costin, directorul general al Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), a subliniat că promovarea antreprenoriatului feminin este o prioritate a statului. „Programul „Femei în Afaceri” este unul apreciat în mediul economic, care a demonstrat rezultate frumoase și ne bucură faptul că putem oferi șanse femeilor noastre pentru a se încadra în circuitul economic. ODIMM va valorifica, în continuare, potențialul feminin în domeniul antreprenorial pentru ca ideile de afaceri viabile să se materializeze și să ajungă modele de succes”, a estimat Iulia Costin.

Finanțarea celor 72 de companii gestionate de femei va crea circa 219 noi locuri de muncă. Circa 55% dintre proiectele investiționale aprobate sunt din domeniul prestării serviciilor (centre educaționale, logopedie și psihologie pentru copii, design mobilier, elaborarea tiparelor și proiectarea șabloanelor vestimentare, activități fotografice și cinematografie, evidență contabilă și audit, clinică de medicină estetică și dietologie, agroturism, TIC și activități de marketing online, colectarea deșeurilor nepericuloase etc.), alte 38% își vor desfășura activitatea în industria prelucrătoare (producerea articolelor vestimentare, fabricarea mobilei, produse din patiserie și panificație, producerea uleiului vegetal, ceaiului de fructe, pomușoare și plante aromatice, prelucrarea fructelor și legumelor), iar 7 la sută sunt din agricultură și zootehnie (apicultură).

Câștigătoarele granturilor vor dezvolta afaceri inovative cum ar fi: producerea dezinfectanților pentru domeniul medical și HoReCa; produse cosmetice naturale handmade, cărbune pe bază de lemn, jucării personalizate din lemn, instruirea cadrelor didactice, centru de aritmetică mentală și diplomație pentru copii, consultanță în domeniul comunicării; fotolii pliabile personalizate și proiectarea designului landscape.

Câștigătoarele proiectelor investiționale care au fost selectate vor fi invitate la începutul lunii septembrie la ODIMM pentru a semna contractele de finanțare nerambursabilă.

Programul „Femei în afaceri” a fost aprobat prin hotărâre de Guvern, în 2016. Scopul Programului constă în oferirea suportului financiar și non-financiar, prin acordarea granturilor pentru investiții și servicii relevante pentru dezvoltarea afacerilor de către femei. Scopul acestuia este de a crește oportunitățile economice pentru femei, prin reducerea barierelor la inițierea sau dezvoltarea unei afaceri; facilitarea accesului la investiții și asistență pentru dezvoltarea afacerilor gestionate de femei, menite să complementeze suportul financiar şi non-financiar disponibil pentru femeile antreprenoare din Republica Moldova; crearea unui model național integrat de suport pentru dezvoltarea antreprenorialului feminin, care vizează diferite etape de dezvoltare a businessului: de la planificarea afacerii (inițiere) – la întreprinderi nou-create şi până la afaceri în creștere etc.

 

Sursa: moldpres.md