Să trăim ca-n Europa!

Mai mult de jumătate din respondenții BOP pledează pentru aderarea RM la Uniunea Vamală

Mai mult de jumătate din respondenții BOP pledează pentru aderarea RM la Uniunea Vamală

16/04/2015
|
0 Comments
|

Dacă duminica viitoare ar avea loc referendumul cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, 40% ar vota pro și 42% – contra, iar 18% s-au arătat indeciși. 41% din respondenţi sunt de părere, că RM va avea de beneficiat de pe urma aderării la comunitatea europeană, pe cănd 45% cred că vor fi doar dezavantaje. În acelaș timp, 58% din respondenți sunt gata să voteze duminica viitoare, în cazul unui referendum, pentru aderarea la Uniunea Vamală.Aceștea sunt convinși, că țara noastră va avea doar de beneficiat din partea Uniunii Rusia-Belarus-Kazahstan.
Fiind puși în fața alegerii să aleagă concomitent între aderarea la Uniunea Europeană și Uniunea Vamală, prima a fost aleasă de către 32%, iar a doua – de către 50%. 18% nu au dorit să răspundă la această întrebare.
Relațiile actuale ale Republicii Moldova cu Uniunea Europeană au fost apreciate drept bune de către 67%, iat 7% le consideră foarte bune.
Relațiile cu România, de asemenea, sunt percepute în lumina pozitivă – 66% le-au apreciat ca bune și 4% – ca foarte bune. Relaţiile cu SUA au fost înalt apreciate de populaţie în volum de 58% drept bune, iar 5% le consideră foarte bune. 56% dintre respondenți susțin că relațiile cu Ucraina sunt bune şi doar 2% le califică ca foarte bune.
În pofida faptului că jumatate din respondenți se vor în Uniunea Vamală, 62 % spreciază relațiile cu Federația Rusă drept negative.
Principale ţări în care moldovenii ar dori să se stabilească cu traiul sunt: Rusia – 23,6%, Germania – 6,5%, Italia – 3,6%, Franţa, Marea Britanie precum şi alte ţări UE – 6,2%, Canada – 2,9%, SUA – 2,2%. 34,9% din respondenţi au menţionat că astfel de ţări nu există.