Să trăim ca-n Europa!

Macron cere luciditate în Europa în perspectiva revenirii lui Trump la Casa Albă: SUA sunt un mare aliat, dar ale cărei principale priorități sunt ea însăși și China

Macron cere luciditate în Europa în perspectiva revenirii lui Trump la Casa Albă: SUA sunt un mare aliat, dar ale cărei principale priorități sunt ea însăși și China

17/01/2024
|
0 Comments
|

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat marți că va trata cu oricine va câștiga alegerile din SUA, la o zi după ce fostul președinte Donald Trump și-a asigurat o victorie răsunătoare în prima competiție prezidențială republicană din 2024 în Iowa, relatează Reuters.

Trump, care se confruntă cu o serie de acuzații penale federale și statale legate de eforturile sale de a anula înfrângerea în alegerile din 2020 în fața democratului Joe Biden, este în fruntea listei de candidați republicani la alegerile prezidențiale din noiembrie 2024.

Întrebat despre perspectiva unei victorii a lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane din noiembrie, care ar putea pune sub semnul întrebării sprijinul pentru Ucraina, el a spus că “nu ar trebui să ne intereseze persoanele”.

“Întotdeauna am avut aceeași filozofie, iau liderii pe care mi-i dau oamenii”, a declarat Macron în timpul primei sale conferințe de presă anuale.

“Trebuie să avem luciditatea să vedem că Statele Unite ale Americii sunt un mare aliat al cărui curaj îl vom sărbători” cu ocazia marcării a 80 de ani de la debarcarea aliaţilor din Normandia în luna iunie, a precizat el.

“Dar este o democraţie care traversează, de asemenea, o criză a cărei primă prioritate este ea însăşi şi a cărei a doua prioritate este problema chineză”, a continuat şeful statului francez, apărând în acest context “o Europă mai puternică, care să ştie să se protejeze singură şi care să nu mai depindă de alţii”.

Noi toți europenii trebuie să fim lucizi în această privință“, a continuat el.

Perspectiva revenirii lui Donald Trump la Casa Albă a determinat deja poziționări politice pe continentul european, în vreme ce șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a întâlnit la Forumul Economic Mondial de la Davos cu șeful diplomației americane, Antony Blinken, pentru a reconfirma sprijinul transatlantic în vederea susținerii Ucrainei.

Thierry Breton, comisarul european pentru piață internă și un apropiat al președintelui francez Emmanuel Macron, a povestit, săptămâna trecută, în Parlamentul European o anecdotă sub forma unui avertisment cu privire la posibilitatea revenirii lui Donald Trump la Casa Albă după alegerile prezidențiale din acest an.

Comisarul european a rememorat o întrevedere din luna ianuarie 2020 dintre președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele american Donald Trump, în marja Forumului Economic Mondial de la Davos. De fapt, aceea a fost prima întrevedere dintre Trump și von der Leyen.

“Înapoi în 2020, ianuarie. Stăm cu Ursula von der Leyen, cu mine, cu Phil Hogan (n.r. – fost comisar european pentru comerț) și cu președintele Statelor Unite ale Americii. Ne aflam la Davos”, a amintit Breton, citând apoi dintr-o afirmație pe care Donald Trump a făcut-o către Ursula von der Leyen.

Trebuie să înțelegeți că, dacă Europa este atacată, nu vom veni niciodată să vă ajutăm și să vă sprijinim și, apropo, NATO este mort și vom pleca, vom părăsi NATO“, i-a spus Trump lui von der Leyen, potrivit lui Breton, citat de Politico Europe.

Favorit la învestitura republicană, Trump a fost întrebat de către prezentatorii unei intervenţii în direct la Fox News despre poziţia sa faţă de NATO, o întrebare care a urmat dezvăluirii apărute miercuri că el le-ar fi spus unor înalţi oficiali europeni, pe când era preşedinte, că SUA nu vor ajuta niciodată Europa dacă va fi atacată.

În acest peisaj de declarații s-a implicat și președinte Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, care a afirmat că dacă tragem învățăminte din istorie, realegerea lui Trump la Casa Albă este “o amenințare” pentru Europa.

Dacă anul 2024 ne aduce din nou “America pe primul loc, atunci va fi mai mult ca niciodată “Europa pe cont propriu”, a afirmat marți, în hemiciclul Parlamentului European de la Strasbourg, și premierul Belgiei, Alexander de Croo, liderul belgian prezentând prioritățile președinției țării sale la Consiliul Uniunii Europene, care a debutat la 1 ianuarie 2024 și care va fi marcată de negocierile privind revizuirea bugetului UE și sprijinul pentru Ucraina, adoptarea agendei strategice a UE pentru perioada 2024-2029 și alegerile europene din 6-9 iunie.

 

Sursa: caleaeuropeana.ro