Să trăim ca-n Europa!

Ludovic Orban : Drumul Basarabiei spre UE trece prin România

Ludovic Orban : Drumul Basarabiei spre UE trece prin România

05/09/2020
|
0 Comments
|

Premierul României Ludovic Orban susține că cetățenii Republicii Moldova nu trebuie abandonați, indiferent cine se află temporar la putere. În opinia sa, trebuie sprijinit orice demers în direcția unei democrații autentice, orice demers în direcția unei integrări reale a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Și aceasta pentru că, potrivit premierului român, realitatea este că drumul Basarabiei spre Uniunea Europeană trece prin România și acest drum trebuie parcurs cu sprijinul României, transmite IPN.

„Relația dintre România și Republica Moldova este extrem de importantă pentru noi. Din păcate, autoritățile care guvernează astăzi Republica Moldova au ridicat extrem de multe semne de întrebare și incertitudini privitoare la angajamentul lor real de integrare în Uniunea Europeană, de respectare a valorilor și principiilor de la nivel european, de asigurare a unei democrații autentice și a unei economii capitaliste, a unei economii libere. Din cauza asta, toate eforturile de sprijin se îndreaptă către cetățenii Republicii Moldova. Noi, aici trebuie să ținem cont și de o particularitate – în Republica Moldova sunt sute de mii de cetățeni, care au și cetățenie română”, a declarat premierului Ludovic Orban la evenimentul „Black Sea and Balkans Security Forum”.

Potrivit oficialului român, în relația dintre România și Republica Moldova trebuie de ținut cont de afinitățile existente și de aceea toate eforturile pe care le face România sunt îndreptate spre susținerea cetățenilor Republicii Moldova, chiar și atunci când Guvernul, președintele sau autoritățile încearcă să îndepărteze Republica Moldova și pe cetățenii Republicii Moldova de parcursul european.

„Am avut dovezi clare în acest sens, practic, Transgaz, care este o companie a statului român, a finalizat gazoductul Iași-Chișinău, oferind o resursă suplimentară de gaz, o resursă alternativă pentru cetățenii Republicii Moldova. În pandemie, am mobilizat resurse importante pentru a putea sprijini sistemul medical din Republica Moldova să facă față provocărilor cu care se confrunta, punând la dispoziția cetățenilor Republicii Moldova materiale, echipamente, medici, asistente, care au fost efectiv în Republica Moldova și au apărat sănătatea cetățenilor din Republica Moldova”, a notat Ludovic Orban.

Potrivit lui, la nivelul colaborării dintre autoritățile locale din România și autoritățile locale din Republica Moldova, există multe înfrățiri, există multe proiecte. Sunt multe localități din Basarabia, care sunt sprijinite de autorități locale din România.

SURSA: ipn.md