Să trăim ca-n Europa!

Londra ar vrea să obţină o uniune vamală temporară cu UE "gratis". Comisia Europeană se mai gândește

Londra ar vrea să obţină o uniune vamală temporară cu UE “gratis”. Comisia Europeană se mai gândește

20/08/2017
|
0 Comments
|

Marea Britanie a anunțat că s-ar putea să vrea să mai rămână în cadrul Uniunii Vamale europene o perioadă de timp, pentru a evita haosul la frontiere de după părăsirea Uniunii Europene, relatează Reuters.

Ministerul britanic însărcinat cu ieşirea din UE a anunţat, marţi, că ar putea să existe o “uniune vamală temporară între Regatul Unit şi UE” și că un “parteneriat vamal” ar putea să elimine necesitatea unei frontiere vamale între Marea Britanie şi UE.

“Miniștrii își vor anunța intenția de a negocia pentru o perioadă intermediară cu UE de asociere strânsă cu uniunea vamală care să permită un transfer calm și ordonat la noul regim (…) O posibilă abordare ar fi o uniune vamală temporară între Marea Britanie și UE. În această perioadă intermediară, care va fi negociată cu Bruxelles, Marea Britanie va încerca să negocieze și relații comerciale noi îndrăznețe în întreaga lume. Întreprinderile au salutat deja propunerile, însă Confederația Industriei Britanice a avertizat guvernul că ceasul ticăie și ceea ce contează acum este să oferim companiilor încrederea de a continua să investească cât mai repede posibil”, se arată într-un comunicat tranmis de Guvern înainte de publicarea primei părți a unei serii de “documente al viitorului parteneriat”.

Întrebarea dacă vor exista bariere economice cu UE după Brexit, prevăzut în martie 2019, a făcut obiectul unor semnale împărţite în rândul membrilor Guvernului britanic, mai ales că lipsa unei clarităţi a creat deja o incertitudine în rândul întreprinderilor britanice, scrie The Associated Press.

Guvernul condus de Theresa May încearcă, astfel, prin acest anunţ, să respingă, înaintea unei noi runde de negocieri, prevăzute luna aceasta, acuzaţii potrivit cărora este nepregătit în privința negocierilor pentru Brexit.

CE va studia “cu atenţie”

Comisia Europeană a transmis, marți, că va studia cu atenție propunerea Marii Britanii privind stabilirea unui acord vamal interimar cu Uniunea Europeană, dar a subliniat că va aborda relația post-Brexit cu Regatul Unit doar după ce au fost făcute progrese suficiente în ceea ce privește negocierea divorțului, mai ales că, în documentul Marii Britanii, aceasta cere și dreptul de a negocia alte acorduri comerciale, potrivit Reuters.

“Considerăm că publicarea acestei serii de documente de luări de poziție de către Marea Britanie reprezintă un pas pozitiv către începerea reală a unei etape a negocierilor. Ceasul bate și acest lucru ne va permite să facem progrese”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei.

UE dorește să înregistreze progrese în câteva chestiuni-cheie până în octombrie, inclusiv în ceea ce privește factura pe care Marea Britanie trebuie să o plătească pentru părăsirea blocului, dar în legătură cu care însuși ministrul pentru Brexit, David Davis, nu crede că se va ajunge la un acord până atunci, potrivit Reuters.

“Vom vorbi foarte mult, foarte atent, în acest stadiu nu vom lua nicio obligație, nu va exista niciun număr, nici până în octombrie sau noiembrie, ori când o fi”, a declarat Davis pentru postul de radio BBC.

Acesta crede că negociatorul-șef al Uniunii Europene a avut o atitudine destul de încrucișată cu privire la factura pe care Marea Britanie ar trebui să o plătească pentru divorț, dar, în cele din urmă, va fi încheiat un acord.

“Michel (Barnier – n.r) este destul de încrucișat cu noi. Ne spune că ar trebui să facem o propunere. Va fi destul de dificil, dar nu vom încheia prin a plăti cele 10 miliarde pe an, adică cât plătim acum. O să rezolvăm acest lucru”, a spus Davis.

De atlfel, Davis consideră că Marea Britanie nu ar trebui să plătească pentru a avea o uniune vamală temporară cu UE. Acesta a anunțat și că orice perioadă de tranziție va dura, cel mai probabil, doi ani, și că trebuie să se încheie până la următoarele alegeri, care vor avea loc în 2022.

“Trebuie să fie gata până alegeri, aș spune că cel mai probabil în doi ani, poate chiar mai puțin”, a spus Davis.

Ministrul pentru Brexit nu a vrut să precizeze dacă Curtea Europeană de Justiție ar trebui să fie arbitrul în cazul unui acord vamal temporar, dar a afirmat că Marea Britanie își va va prezenta săptămâna viitoare propunerile privind arbitrajul internațional post-Brexit.

Sursa: euroactiv.ro