Să trăim ca-n Europa!

Locuitorii orașului Bender pot merge la un centru al medicilor de familie în satul Hagimus, construit cu sprijinul UE

Locuitorii orașului Bender pot merge la un centru al medicilor de familie în satul Hagimus, construit cu sprijinul UE

16/07/2019
|
0 Comments
|

Un oficiu al medicilor de familie, deschis în satul Hagimus din raionul Căușeni, stă la dispoziția localnicilor, dar și a locuitorilor orașului Bender. De asemenea, sătenii din Gîsca, Merenești și Chițcani pot merge la medic la noul centru. Uniunea Europeană a alocat 123.550 euro pentru acest proiect, în cadrul Programului UE „Măsuri de promovare a încrederii”, implementat de PNUD. Comunitatea a contribuit cu peste 23.000 de euro.
„Mai aproape de oameni și pentru oameni – pe asta își concentrează eforturile Uniunea Europeană atunci când vine vorba de susținere pentru comunități. Acest oficiu modern al medicilor de familie va primi pacienți din împrejurimi, fie că este vorba de malul drept sau de malul stâng al Nistrului. Ne bucurăm că sprijinul nostru va îmbunătăți calitatea vieții oamenilor într-o manieră incluzivă”, a menționat Fabien Schaeffer, manager de proiecte în cadrul Delegației Uniunii Europene.
Oficiul medicilor de familie este dotat cu echipament medical modern. Clădirea dispune de încălzire autonomă, apeduct și canalizare. Vechiul sediu se afla într-o construcție avariată.
„N-o puteam reconstrui pentru că temelia i-a fost afectată de apele subterane. Chiar dacă în fiecare an făceam reparații cosmetice, sălile se umpleau de igrasie, tencuiala cădea de pe pereți, iar prin gemurile vechi sufla vântul. Condițiile proaste nu erau singura problemă a instituției. Majoritatea utilajelor medicale erau defectate sau învechite”, povestește primarul localității, Anatol Iepure.
IMG_7217
„Acum e bine. Avem condiții bune de muncă. Putem verifica pacienții fără grijă ca nu cumva să răcească pe timp de iarnă, cum era în sediul vechi”, spune Elena Medvedeva, asistentă medicală.
Numărul persoanelor înregistrate la oficiul medicilor de familie din Hagimus a crescut până la 3500, dintre care 600 sunt din localități din stânga Nistrului, în 8 luni de la darea în exploatare a noului edificiu.
Oficiul medicilor de familie din Hagimus este unul dintre cele peste 80 de obiecte de infrastructură renovate prin intermediul Programului Uniunii Europene „Măsuri de promovare a încrederii”. Programul contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru, prin implicarea lor în proiecte comune de dezvoltare.

Sursa:undp.org