Să trăim ca-n Europa!

Linas Linkevičius:Lituania va continua să vă susţină, dar nu va tolera corupţia

Linas Linkevičius:Lituania va continua să vă susţină, dar nu va tolera corupţia

27/04/2016
|
0 Comments
|

Ministrului afacerilor externe al Lituaniei, Linas Linkevičius, aflat într-o vizită de lucru la Chişinău, spune că ţara sa va continua să susţină Republica Moldova în eforturile sale de a implementa reforme, însă nu va tolera corupţia şi lipsa de responsabilitate. Oficialul a îndemnat autorităţile moldoveneşti să continue implementarea reformelor dificile, dar necesare, transmite IPN.

După întrevederea cu omologul său moldovean, Andrei Galbur, ministrul lituanian a spus că în cadrul vizitei sale şi-a propus mai multe întrevederi cu oficiali de la Chişinău pentru a transmite mesajul că Moldova este foarte importantă pentru Lituania. Totodată, ministrul Linkevičius a subliniat că doar moldovenii pot să aleagă calea pe care vor să o parcurgă, iar UE niciodată nu-i va impune anumite modele sau reforme, ci doar va veni cu sfaturi şi susţinere.

Drept exemplu pentru susţinerea acordată de Lituania, Linas Linkevičius a menţionat că din cei 25 de experţi europeni care îndrumă Republica Moldova în implementarea reformelor – 5 sunt lituanieni, inclusiv experţi în combaterea corupţiei, reforma justiţiei etc. Oficialul a menţionat că apreciază existenţa Foii de parcurs privind implementarea reformelor şi consideră că ţara merge acum pe calea corectă.

Ministrul lituanian a subliniat că este foarte important ca Moldova să semneze curând un nou acord cu FMI pentru a putea beneficia şi de susţinerea UE. Trebuie rezolvate toate problemele în domeniul bancar, cuvântul cheie fiind – transparenţa. Este necesară reformarea justiţiei, deoarece fără această reformă toate celelalte eforturi vor fi ineficiente. Oficialul a subliniat că şi în sectorul energetic este necesară transparenţă, iar UE contează pe faptul că şi mass-media moldovenească va fi liberă şi imparţială. „Vă îndemn să mergeţi înainte, căci noi vă vom sprijini. Dar noi niciodată nu vom tolera corupţia şi lipsa de responsabilitate în diferite domenii”, a subliniat Linas Linkevičius.

Ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Andrei Galbur, a comunicat că în cadrul întrevederii cu Linas Linkevičius a discutat despre reforme menţionând că doar în 2 luni autorităţile au reuşit realizarea a peste 40% din acţiunile propuse în Foaia de parcurs privind implementarea reformelor. Oficialul a convenit cu omologul său lituanian pe desfăşurarea, în a doua jumătate a anului curent, a şedinţei comisiei moldo-lituaniene pentru integrare europeană.

Andrei Galbur a mulţumit Guvernului Lituaniei că Republica Moldova rămâne în top 7 ţări care beneficiază în continuare de susţinerea financiară a ţării. De asemenea, oficialii au reiterat interesul bilateral pentru organizarea, în acest an, a şedinţei Comisie interguvernamentale pentru cooperare economică pentru a conveni cum cetăţenii moldoveni, inclusiv din regiunea transnistreană, pot beneficia de toate prevederile Acordului de Asociere cu UE.

Linas Linkevičius se află într-o vizită de lucru în Moldova la invitaţia omologului său, Andrei Galbur. Oficialul lituanian mai are întrevederi cu premierul Pavel Filip, cu preşedintele Nicolae Timofti şi cu şeful legislativului, Andrian Candu.

Sursa: ipn.md