Să trăim ca-n Europa!

Liderul separatist de la Tiraspol recunoaște că Transnistria ar putea intra în insolvabilitate

Liderul separatist de la Tiraspol recunoaște că Transnistria ar putea intra în insolvabilitate

18/03/2016
|
0 Comments
|

Problema bugetului regiunii transnistrene este mult mai profundă decât căutarea unui miliard de ruble, în condiţiile în care pe parcursul mai multor ani nu este realizată o politică economică ce ar asigura regiunea cu venituri, iar aproape jumătate din fondul de pensii nu are suport fiscal.

Declaraţiile au fost făcute marți, 15 martie, de liderul autoproclamatei republici moldovenești nistrene (rmn), Evgheni Şevciuk, la un post de radio regional.

„Bugetul rmn a arătat că metoda redistribuirii mijloacelor financiare nu este în stare să soluţioneze problema deficitului. Avem probleme economice, cauzate în mare parte de faptul că nu suntem recunoscuţi. Acestea influenţează exportul, transportul, atragerea investiţiilor etc.”, a punctat Şevciuk, potrivit Moldpres.

Comentând bugetul regiunii pentru anul 2016, liderul de la Tiraspol a menţionat că „salariile nu pot fi achitate cu bani din aer”. „În regiune s-a redus nivelul de consum, fapt care a modificat substanţial politica de formare a preţurilor, ceea ce a influenţat negativ cifra veniturilor de pe urma vânzării mărfurilor cu timbru de acciz”, a specificat Şevciuk.

Aşa-numitul preşedinte al rmn a amintit că în anul trecut principalul document financiar al regiunii a fost adoptat cu un deficit considerabil, care a creat dificultăţi la plata salariilor şi pensiilor.

„A fost adoptat bugetul cu un deficit de 550 mln de ruble rmn (peste 50 mln de dolari). Dacă n-au fost asigurate aceste venituri, trebuiau să fie luate decizii privind posibilitatea achitării pensiilor şi salariilor. În acest sens avem în prezent restanţe în valoare de 300 mln de ruble rmn (aproape 28 mln de dolari) care rezultă din bugetul din anul 2015”, a accentuat Evgheni Şevciuk.

De notat că, pentru anul 2016, regiunea transnistreană are un buget care constă din venituri de 2,3 mlrd de ruble rmn (cca 207 mln de dolari), cheltuieli de aproximativ 4,8 mlrd de ruble rmn (cca 425 mln de dolari). Deficitul bugetar se estimează la 2,2 mlrd de ruble rmn (aproape 195 mln de dolari).

Sursa:argumentul.info