Să trăim ca-n Europa!

Liderii UE nu recunosc rezultatul alegerilor prezidențiale din Belarus și îi vor sancționa pe cei responsabili pentru falsificarea lor

Liderii UE nu recunosc rezultatul alegerilor prezidențiale din Belarus și îi vor sancționa pe cei responsabili pentru falsificarea lor

20/08/2020
|
0 Comments
|

Una dintre concluziile summitului extraordinar de astăzi pe tema crizei din Belarus arată că liderii Uniunii Europene nu recunosc rezultatul alegerilor prezidenţiale din Belarus din 9 august, în urma cărora actualul preşedinte Aleksandr Lukaşenko a fost proclamat câştigător.

“Alegerile nu au fost nici corecte, nici libere şi nu au respectat standardele internaţionale. Nu recunoaştem rezultatele prezentate de autorităţile din Belarus”, a declarat preşedintele Consiliului European Charles Michel, în cadrul conferinţei de presă în urma summitului extraordinar privind situația din Belarus.

La finalul acestui summit, președinta Comisiei Europene a transmis din partea liderilor UE trei mesaje importante pentru cetățenii din Belarus:

    1. „Suntem alături de belarușii care își doresc libertăți fundamentale”
    2. „Îi vom sancționa pe toți cei responsabili de violență, represiune și falsificarea rezultatelor alegerilor”
    3. „Vom sprijini tranziția democratică pașnică în Belarus”

Înaintea reuniunii în format videoconferință, președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel au transmis mesaje de sprijin pentru societatea bielorusă, în timp ce state precum Polonia, Lituania sau Estonia și-au manifestat sprijinul pentru poporul bielorus și pentru opoziție.

De asemenea, președintele Klaus Iohannis a participat miercuri la videoconferința extraordinară a șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană consacrată situației din Belarus.

Citiți și: Klaus Iohannis, la summitul Consiliului European privind Belarusul: Cer autorităților din Minsk să elibereze toate persoanele reținute ilegal și să oprească violența

Sursa: caleaeuropeana.ro