Să trăim ca-n Europa!

Liderii UE, declarație orientată către viitorul Europei în ajunul Brexit-ului: ”Forța noastră nu rezidă într-o splendidă izolare, ci în uniunea noastră unică”

Liderii UE, declarație orientată către viitorul Europei în ajunul Brexit-ului: ”Forța noastră nu rezidă într-o splendidă izolare, ci în uniunea noastră unică”

31/01/2020
|
0 Comments
|

Liderii celor mai importante instituții ale Uniunii Europene au afișat vineri un mesaj de unitate și de orientare de către viitor, într-o declarație comună pe care Ursula von der Leyen, președinele Comisiei Europene, Charles Michel, președintele Consiliului European, și David Sassoli, președintele Parlamentului European, au susținut-o în ajunul Brexit-ului, care se produce la miezul nopții.

Ziua Brexit de la Londra a fost dublată vineri de ziua orientată către viitorul Europei la Bruxelles, după ce în cursul dimineții cei trei lideri menționați au scris un editorial comun în mai multe publicații europene, în care s-au angajat să lucreze din greu pentru a construi un nou parteneriat între UE și Regatul Unit.

În declarația susținută la Bruxelles, Ursula von der Leyen a precizat că ”forța noastră nu rezidă într-o splendidă izolare, ci în uniunea noastră unică“, citându-l pe Jean Monnet, unul dintre părinții fondatori ai Uniunii Europene. ”Nu sunt optimistă, nu sunt pesimistă, sunt hotărâtă”.
Sintagma de ”splendidă izolare” utilizată de von der Leyen este cunoscută în istoria relațiilor internaționale drept o practică a diplomației britanice înspre sfârșitul secolului al XIX-lea și marcată de ieșirea Marii Britanii din concertul de putere european construit prin Congresul de la Viena din 1815.

În completare, șefa Comisiei Europene a mai spus că ”provocările cu care Europa se confruntă și oportunitățile pe care le poate nu s-a schimbat din cauza Brexit-ului”.

Între provocările și prioritățile pentru viitor enumerate de von der Leyen se află schimbările climatice, revoluția digitală, gestionarea problemei migrației și construirea de parteneriate puternice la nivel global.

În ce-l privește, președintele Consiliului European Charles Michel a spus că ”nu este niciodată un moment fericit atunci când pleacă”.

”Deschidem, însă, un nou capitol. Ne vom dedica energia în construirea unei Uniunii Europene mai puternice și mai ambițioase. Cu 27 de democrații puternice, valori puternice, libertăți, 22 de milioane de afaceri și cea mai mare piață unică”, a spus Michel.
De partea sa, președintele Parlamentului European David Sassoli a spus că Uniunea se află ”într-un nou punct de plecare”.

”Nu trebuie să uităm cât de puternici suntem atunci când acționăm împreună”, a spus și Sassoli.
Vineri, 31 ianuarie 2020, este ultima zi în care Marea Britanie are calitatea de membru al Uniunii Europene, la trei ani și jumătate de când 51,89% dintre cetățenii britanici au decis, prin referendumul din 23 iunie 2016, ca țara lor să părăsească Uniunea Europeană.

La 1 februarie 2020, după 47 de ani de apartenență în familia europeană începuți la 1 ianuarie 1973, Regatul Unit va deveni primul stat membru care părăsește UE, începând astfel perioada de tranziție, care se încheie la 31 decembrie 2020, timp în care se vor aplica în continuare normele europene.
Autor: Robert Lupitu
Sursa: caleaeuropeana.ro