Să trăim ca-n Europa!

Liderii social-democraţilor europeni fac apel la stabilitate politică în Moldova

Liderii social-democraţilor europeni fac apel la stabilitate politică în Moldova

10/02/2016
|
0 Comments
|

Preşedintele Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, Gianni Pittella, şi preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni (PES), Serghei Stanishev, fac apel la autorităţile de la Chişinău şi la forţele politice din Republica Moldova să dea dovadă de responsabilitate prin reducerea tensiunilor şi garantarea stabilităţii ţării. Apelul acestora a fost plasat pe pagina de internet a PES, transmite IPN.

Cei doi politicieni europeni consideră că aceasta ar fi prima condiţie prealabilă pentru a face faţă provocărilor cu care se confruntă Republica Moldova şi o dovadă a respectului faţă de aşteptările cetăţenilor în privinţa unor instituţii funcţionale. Apelul a fost lansat în cadrul întrevederilor pe care preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, şi liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, le-au avut cu parlamentari europeni la Strasbourg.

Cei doi lideri politici europeni şi-au exprimat încrederea că Republica Moldova poate progresa şi continua calea europeană doar prin implementarea reformelor necesare. Parlamentarii europeni sunt de părere că instabilitatea şi luptele politice au fost principala barieră în procesul de realizare a reformelor importante. Totodată, situaţia politică din ţară împedică implementarea eficientă a Acordului de Asociere cu UE şi nu permite aplicarea deplină a oportunităţilor oferite de document.

Serghei Stanishev, preşedintele PES, s-a arătat îngrijorat de „apelurile la violenţă împotriva reprezentanţilor legitimi ai cetăţenilor Republicii Moldova”. Politicianul a subliniat că problemele politice pot fi soluţionate doar printr-un dialog intens şi prin respectarea normelor statului de drept.

Gianni Pittella a remarcat că a primit asigurările că Moldova este fermă pe calea reformelor şi oficialul a încurajat dialogul politic din ţară. Politicianul a spus că Moldova a semnat un document foarte avansat – Acordul de Asociere cu UE – şi se doreşte ca noul executiv să se apuce de implementarea reformelor.

Totodată, social-democraţii europeni au condamnat cu fermitate actele de violenţă politică care pun în pericol stabilitatea şi progresul în Republica Moldova, dar şi securitatea regională.

Sursa: ipn.md