Să trăim ca-n Europa!

Liderii participanți la „Platforma Crimeea” adoptă o rezoluție finală

Liderii participanți la „Platforma Crimeea” adoptă o rezoluție finală

24/08/2021
|
0 Comments
|

Platforma Crimeea, un summit desfăşurat luni la iniţiativa Ucrainei şi care a reunit la Kiev reprezentanţi din 46 de ţări, a adoptat o declaraţie finală în care a condamnat ocuparea şi militarizarea peninsulei anexate de Rusia în 2014.

Participanţii ”nu recunosc şi condamnă în continuare ocuparea temporară şi anexarea ilegală a Crimeei, care constituie o provocare directă la adresa securităţii internaţionale”, şi îşi confirmă angajamentul faţă de ”suveranitatea, independenţa politică şi integritatea teritorială ale Ucrainei în interiorul frontierelor sale recunoscute internaţional”, semnalează documentul, adoptat cu o zi înaintea aniversării a 30 de ani de la proclamarea independenţei Ucrainei.

Documentul avertizează că ”militarizarea în curs în Crimeea subminează securitatea şi stabilitatea regiunii Mării Negre”.

În acest timp, Kremlinul a calificat drept ”antirusesc” summitul organizat de Ucraina.

Dintre cele 46 de state participante la summit, aproximativ 15 au fost reprezentate la nivel de preşedinte sau prim-ministru, Republica Moldova fiind reprezentată de președinta Maia Sandu.

Altele state, precum Franţa, Germania, SUA sau Turcia au trimis la Kiev miniştri sau preşedinţi ai parlamentelor. La summit a luat parte şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Summit-ul a fost organizat în ajunul Zilei Independenței Ucrainei, marcată pe 24 august.

Sursa: europalibera.org