Să trăim ca-n Europa!

Liderii europeni solicită creșterea implicării financiare la nivel mondial pentru dezvoltarea de vaccinuri, medicamente și teste destinate combaterii noului coronavirus

Liderii europeni solicită creșterea implicării financiare la nivel mondial pentru dezvoltarea de vaccinuri, medicamente și teste destinate combaterii noului coronavirus

02/05/2020
|
0 Comments
|

Într-o scrisoare deschisă semnată de Angela Merkel împreună cu președintele francez Emmanuel Macron, premierul italian Giuseppe Conte, premierul norvegian Erna Solberg, preşedintele Consiliului European Charles Michel şi preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, se solicită creşterea implicării financiare la nivel mondial pentru strângerea de fonduri destinate descoperirii de vaccinuri şi medicamente care să trateze COVID-19, informează dpa și Agerpres.

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene i-au oferit joi un mandat președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să formuleze o nouă propunere de cadru financiar multianual 2021-2027, care să cuprindă și un fond european de relansare economică post-criză provocată de coronavirus. Șefa executivului european urmează să vină cu un astfel de document la data de 6 mai, valoarea financiară a acestei propuneri bugetare fiind preconizată a se ridica la 2 trilioane de euro (2.000 de miliarde). Ca o formalitate politică, șefii de stat sau de guvern au aprobat pachetul financiar de 540 de miliarde de euro agreat de miniștrii de finanțe la 9 aprilie și care va deveni operațional la 1 iunie.

“Vom pune toţi pe masă propriile noastre promisiuni de angajare de fonduri şi aşteptăm cu nerăbdare să ni se alăture parteneri din întreaga lume”, se arată în scrisoarea deschisă publicată în ediţia de sâmbătă a ziarului Frankfurter Allgemeine Zeitung şi în alte publicaţii.

“Fondurile pe care le mobilizăm vor determina o cooperarea mondială fără precedent între oamenii de ştiinţă şi autorităţile din domeniile de reglementare, industrie şi guverne, organizaţii internaţionale, fundaţii şi reprezentanţi din domeniul sănătăţii”.

Liderii europeni solicită 7.5 miliarde de euro și ar reprezenta capitalul iniţial. Fondurile vor fi alocate în principal organizaţiilor internaţionale de sănătate, mai informează Agerpres.

Sursa:caleaeuropeana.ro