Să trăim ca-n Europa!

Liderii europeni cer miniștrilor de finanțe din UE să pună bazele unui plan pentru finalizarea Uniunii Bancare și reforma Mecanismului European de Stabilitate

Liderii europeni cer miniștrilor de finanțe din UE să pună bazele unui plan pentru finalizarea Uniunii Bancare și reforma Mecanismului European de Stabilitate

12/12/2020
|
0 Comments
|

Cei 27 de șefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană au solicitat vineri miniștrilor de finanțe europeni să pună bazele unui plan de lucru pentru finalizarea Uniunii Bancare și au salutat acordul convenit de miniștrii de resort din statele membre cu privire la reforma Mecanismului European de Stabilitate prin introducerea unui Fond unic de rezoluție sub forma unei linii de credit până la începutul anului 2022.

În cadrul Summitului zonei euro în format extins de la Bruxelles, care reunește toți cei 27 de șefi de stat sau de guvern din UE, a fost adoptată o Declarație a liderilor prin care este reafirmată importanța unui răspuns economic coordonat și rapid la provocările generate de pandemia de COVID-19, inclusiv pe baza progreselor deja obținute privind Uniunea Economică și Monetară și Uniunea Bancară.

În declarația adoptată liderii au recunoscut că “răspunsul puternic, rapid și coordonat al politicii economice la pandemia COVID-19 a fost fără precedent, dar integrant în atenuarea impactului său socio-economic”.  Aceștia au declarat că “criza va necesita sprijin continuu pentru a asigura o redresare economică robustă și bine echilibrată, protejând în același timp finanțele publice solide”.

În baza unei prezentări a președintelui Eurogrupului, liderii UE au remarcat că “progresele realizate în Uniunea Economică și Monetară și în Uniunea Bancară în ultimul deceniu au contribuit la stabilitatea financiară și au contribuit la menținerea finanțării economice pe tot parcursul crizei COVID-19”.

Aceștia au salutat acordul la care s-a ajuns în cadrul Eurogrupului în format inclusiv, care reunește toți miniștrii de finanțe din țările UE, cu privire la reforma Mecanismului european de stabilitate (MES), așa cum a fost mandatat de Summitul Euro din iunie 2018. Printre altele, reforma stabilește un backstop comun pentru Fondul unic de rezoluție (SRF) sub forma unei linii de credit din MES, care urmează să fie introdusă până la începutul anului 2022, cu doi ani înainte de calendarul inițial.

Așa cum a fost creat în 2012, ca răspuns la criza economico-financiară, Mecanismul european de stabilitate (MES) este o instituție financiară creată de statele membre din zona euro, cu o putere maximă de creditare de 500 de miliarde de euro. În luna aprilie a acestui an, ca parte a măsurilor de atenuare a impactului crizei COVID-19, miniștrii de finanțe din zona euro au decis deblocarea a trei plase de siguranță, între care și aproximativ 240 de miliarde de euro din MES.

Referitor la concluziile Euro-summitului, liderii europeni au solicitat, de asemenea, ca Eurogrupul să pregătească “un plan de lucru treptat și limitat în timp pentru toate elementele restante necesare pentru finalizarea uniunii bancare”.

Uniunea bancară a fost creată în urma crizei financiare și are, în prezent, două componente, Mecanismul unic de supraveghere (MUS) și Mecanismul unic de rezoluție (MUR). MUS supraveghează băncile cele mai mari și mai importante din zona euro direct la nivel european, în timp ce obiectivul MUR este de a desfășura procedura de rezoluție pentru băncile cu dificultăți majore în mod adecvat și cu costuri minime pentru contribuabili și economia reală.

Totodată, liderii UE au solicitat “progrese rapide” în noul plan de acțiune al Comisiei Europene pentru Uniunea Piețelor de Capital.

Concluziile Euro-sumitului sunt disponibile aici.

Sursa: aleaeuropeana.ro