Să trăim ca-n Europa!

Legea privind ONG-urile, cerută de UE. Deputații PDM azi au votat contra, dar promit un vot „pro” săptămâna viitoare

Legea privind ONG-urile, cerută de UE. Deputații PDM azi au votat contra, dar promit un vot „pro” săptămâna viitoare

20/05/2020
|
0 Comments
|

Secretarul general al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Alexandru Jizdan, declară că democrații vor susține aprobarea condițiilor impuse de UE, pentru a oferi a doua tranșă de finanțare pentru Republica Moldova. Acuzați de opoziția parlamentară că tărăgănează aprobarea proiectul de lege cu privire la organizațiile necomerciale, Jizdan susține că PDM este gata dezbată acest proiect în următoarele două săptămâni.

„Noi am examinat acest subiect în cadrul fracțiunii. Noi vom susține acest proiect. Dat fiind că unele amendamente au ajuns în Parlament ieri seara și nu s-au întrunit comisiile, este cu neputință, prin prisma tehnicii legislative, să examinăm acest proiect mâine în ședința în plen. Am propus ca, după ce acest proiect va fi examinat în comisii, în următoarea etapă, următoarele 2 săptămâni, să analizăm acest proiect în plenul Parlamentului”, a declarat Alexandru Jizdan.

De menționat însă că deputații PDM din Comisia juridică, numiri și imunități au votat, astăzi, împotrivă ca proiectul să fie inclus în agenda ședinței de azi și, respectiv, să fie aprobat raportul pentru ca mâine proiectul dat să poată fi votat în lectură finală de către Parlament.

Adoptarea acestui proiect, între altele, este o condiționalitate pentru a beneficia de tranșa a doua a asistenței macrofinanciare din partea Uniunii Europene de 30 de milioane de euro.

„Cel mai straniu e că PDM a declarat chiar și prin comunicat de presă că va vota toate proiectele care ține de obținerea de către Republica Moldova a asistenței financiare din partea Uniunii Europene. S-o fi răzgândit oare?”, a comentat deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.

Și deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari, a criticat deciziile PDM cu privire la Legea privind organizațiile nonguvernamentale, după ce doar reprezentanții Platformei DA au votat la ședința de astăzi a Biroului Permanent pentru includerea subiectului respectiv în ordinea de zi a ședinței plenare pentru joi-vineri.

„De la adoptarea cât mai rapidă a proiectului legii cu privire la organizațiile necomerciale depinde transferarea de către UE a tranșei doua în suma de 30 milioane de euro, dintre care o parte este grant. Menționez că acest document a fost întocmit și promovat încă în martie 2018 de Guvernul Filip. Însă, guvernarea nu se grăbește cu decizia, deși prim-ministru ieri s-a plâns că deficitul bugetar poate să crească până la 20 miliarde de lei”, a declarat Alexandru Slusari.

Conform deputatului, cel mai probabil proiectul respectiv urmează a fi dezbătut săptămâna viitoare în plenul Parlamentului.
Sursa: cotidianul.md