rașul olandez Leeuwarden și capitala Maltei, Valletta, vor deține pe parcursul anului 2018 titlul de Capitală Culturală Europeană.
Festivitățile de deschidere pentru Valletta vor avea loc între 14 și 20 ianuarie iar acestea vor fi inspirate de festa tradițională malteză. Comisarul pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport, Tibor Navracsics , va participa la ceremonia oficială de deschidere la 20 ianuarie, se arată într-un comunicat de presă al executivului european.
La Leeuwarden, sărbătorile vor începe la 26 și 27 ianuarie, cu instalații artistice și spectacole ale unor artiști profesioniști și amatori din oraș, iar muzeele își deschid porțile vizitatorilor din întreaga regiune Friesland. Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, va participa la ceremonia oficială de deschidere la 27 ianuarie.
Programul festa al orașului Valetta își propune să încurajeze artiștii și publicul să-și reconsidere viziunea tradițională a culturii. Datorită locației specifice a Maltei ca stat-insulă între Europa și Africa de Nord, programul aspiră, de asemenea, să reunească diferite puncte de vedere din diferitele țărmuri ale Mării Mediterane.
Cu conceptul de mienskip iepen (comunitate deschisă) în centrul programului său, Leeuwarden urmărește consolidarea și conectarea comunităților din întreaga regiune Friesland și Europa, cu peste 800 de proiecte care implică muzică, teatru, artă peisagistică, operă și sport loc pe tot parcursul anului.
Capitala europeană a culturii a fost inițiată de ministrul culturii din Grecia, Melina Mercouri, în 1985, și a devenit una dintre cele mai importante inițiative culturale din Europa. Orașele sunt selectate pe baza unui program cultural care trebuie să includă o dimensiune europeană puternică, să promoveze participarea și implicarea locuitorilor orașului și să contribuie la dezvoltarea pe termen lung a orașului și a regiunii înconjurătoare.
Este de asemenea o oportunitate excelentă ca orașele să își modeleze imaginea, să se pună pe harta lumii, să atragă mai mulți turiști și să se gândească la propria lor dezvoltare prin cultură. Fiind o capitală culturală europeană, are un impact pe termen lung, nu numai asupra culturii, ci și pe plan social și economic, atât pentru oraș, cât și pentru regiunea înconjurătoare.
În anul 2007, orașul Sibiu a deținut acest titlu împreună cu Luxemburg, iar în 2021 un alt oraș românesc se va bucura de acest prestigiu, și anume Timișoara.
Sursa: caleaeuropeana.ro