Să trăim ca-n Europa!

La Chișinău s-a desfășurat cea de-a 25-a Reuniune a Consiliului Coordonator al Misiunii UE de Asistenţă la Frontieră în Republica Moldova şi Ucraina

La Chișinău s-a desfășurat cea de-a 25-a Reuniune a Consiliului Coordonator al Misiunii UE de Asistenţă la Frontieră în Republica Moldova şi Ucraina

04/11/2015
|
0 Comments
|

Miercuri, 4 noiembrie, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene a avut loc cea de-a 25-a Reuniune a Consiliului Coordonator al Misiunii UE de Asistenţă la Frontieră în Republica Moldova şi Ucraina (EUBAM). Evenimentul a fost prezidat de către Şeful Delegaţiei UE în Ucraina, Jan Tombinski. La reuniune au participat şeful Misiunii EUBAM, Andrew Tesoriere, viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Daniela Cujbă, şef-adjunctul Directoratului pentru UE din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Volodymyr Bachynsky, şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, şeful Departamentului Politiei de Frontiera al Republicii Moldova, Dorin Purice, Președintele Serviciului Frontierei de Stat al Ucrainei, Viktor Nazarenko, reprezentanţi ai Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Republica Moldova, Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie în Republica Moldova şi a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

Potrivit viceministrului Daniela Cujbă, grație cooperării cu Misiunea UE de Asistenţă la Frontieră au fost marcate mai multe realizări importante, printre care combaterea contrabandei cu ţigări, reducerea numărului de acte necesare pentru vămuire, contracararea contrabandei şi migraţiei ilegale.

“Cu privire la cooperarea în cadrul Inițiativei Parteneriatului Estic privind Programul integrat de gestionare a frontierelor, suntem recunoscători pentru lansarea oficială a construcției Punctului Comun de Trecere a frontierei Palanca. Punctul de trecere comun este programat să devină funcțional în 2017-2018”, a menţionat oficialul moldovean.

Totodată, viceministrul a reiterat interesul Republicii Moldova pentru prelungirea mandatului EUBAM pentru o altă perioadă de doi ani (începând cu luna decembrie 2015) și pentru semnarea Addendumului la Memorandumul de Înțelegere între Guvernul Republicii Moldova, Comisia Europeană şi Guvernul Ucrainei, cu privire la Misiunea Comisiei Europene de Asistenţă la Frontieră în Republica Moldova şi Ucraina (semnat la Palanca la 7 octombrie 2005).

De asemenea, în cadrul reuniunii a fost aprobat Planul de Acţiuni al Misiunii UE de Asistenţă la Frontieră pentru anii 2016-2017. Acesta prevede dezvoltarea comerţului şi implementarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, managementul integrat al frontierei şi aspecte legate de etapa post-liberalizare a regimului de vize.

La finalul reuniunii a fost semnat Acordul privind schimbul de informaţii cu privire la persoanele şi vehiculele care trec frontiera de stat moldo-ucraineană şi Protocolul privind organizarea controlului în comun la Punctul internaţional de Trecere a Frontierei Pervomaisk-Cuciurgan, cu participarea agenţiilor de frontieră din Moldova şi Ucraina. Documentele semnate au scopul de a asigura securitatea frontierei comune, securitatea naţională, ordinea publică, bunăstarea economică a ambelor state, prevenirea şi lupta împotriva criminalităţii transfrontaliere organizate, a terorismului internaţional şi finanţării acestuia.

Sursa: mfa.gov.md