Să trăim ca-n Europa!

La 75 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz, victimele Holocaustului vor fi comemorate la nivel internațional

La 75 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz, victimele Holocaustului vor fi comemorate la nivel internațional

22/01/2020
|
0 Comments
|

Peste 40 de lideri din întreaga lume, printre care preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, vor participa mâîne,23 ianuarie, la cel de-al cincilea Forum Mondial al Holocaustului, sub egida „Amintirea Holocaustului, Combaterea Antisemitismului”. Acesta se va defășura în piaţa Ghetoul Varşovia din Yad Vashem și va marca 75 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz şi Ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului.


Yad Vashem,complexul pentru amintirea eroilor și martirilor Holocaustului, a fost fondat în 1953 la Ierusalim, printr-o decizie a Parlamentului israelian. Acesta are misiunea de a cerceta istoria poporului evreu în perioada Holocaustului, conservând memoria și istoria fiecărei victime din cele șase milioane și transmițând moștenirea Holocaustului generațiilor viitoare prin arhivele sale vaste, bibliotecă cuprinzătoare, institut de cercetare, școală internațională.

Participarea Președintelui Republicii Moldova la For reprezintă un tribut incontestabil memoriei suferințelor teribile ale poporului evreu, care au lăsat o cicatrice adâncă în întreaga lume. Republica Moldova s-a aliniat angajamentului de a comemora victimele Holocaustului și alături de Statul Israel, încurajează toate formelor adecvate pentru comemorarea Holocaustului, inclusiv prin stabilirea zilei de comemorare a Holocaustului, 27 ianuarie ți colaborarea cu Școala Internațională a Holocaustului de la Yad Vashem.
Dodon Israel

Autoritățile Republicii Moldova au depus un efort considerabil privind adoptarea definiţiei de lucru a antisemitismului, elaborată de Alianţa Internaţională de Comemorare a Holocaustului, și activează în mod constant pentru împlementarea Declaraţiei Parlamentului privind acceptarea Raportului Comisiei Internaţionale prezidate de Elie Wiesel privind studierea Holocaustului.

”Caracterul unic al Holocaustului, a declarat pentru Vector European, Gabriela Moraru, ambasadorul RM în Israel, are consecințe universale pentru viitor. Învățând despre Holocaust și alte genociduri, generațiile următoare vor deveni conștienți de faptul că lupta și condamnarea acțiunilor de învrăjbire, antisemite, xenofobe, de persecuție și de exterminare a evreilor – este o garanție că astfel de evenimente tragice nu se vor repeta pe teritoriul Republicii Moldova și în întreaga lume”.

În cadrul Forului, Președintele Republicii Moldova va susține un șir de întrevederi bilaterale cu omologii săi din mai mult state, cu care va dezbate teme de interes comun de pe agenda relațiilor bilaterale.

Autoritățile Statului Israel organizează pentru prima dată un eveniment de o astfel de anvergură. Forumul Mondial al Holocaustului va fi transmis live pe site-ul Yad Vashem şi pe pagina de Facebook a acestuia. Transmisia va include traduceri simultane din ebraică în engleză, franceză, germană, rusă şi spaniolă.