Să trăim ca-n Europa!

Klaus Iohannis: România va oferi R. Moldova și Ucrainei tot sprijinul pentru cât timp va fi necesar, inclusiv pentru aspirațiile lor europene

© Administrația Prezidențială

Klaus Iohannis: România va oferi R. Moldova și Ucrainei tot sprijinul pentru cât timp va fi necesar, inclusiv pentru aspirațiile lor europene

17/01/2023
|
0 Comments
|

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că România a gestionat exemplar situaţia fără precedent la frontiera UE şi a NATO generată de războiul din Ucraina provocat de Federaţia Rusă, arătând că profilul României a crescut exponenţial la nivel regional, european şi global și subliniind că România va sprijini în continuare atât Kievul, cât și Chișinăul, atât timp cât va fi necesar.

“A fost un an edificator pentru identitatea noastră ca ţară pe plan extern, România acţionând imediat, ferm şi decisiv. Am gestionat exemplar, aş spune, printr-un răspuns multidimensional, o situaţie fără precedent la frontiera Uniunii Europene şi a NATO. Iar profilul României a crescut exponenţial la nivel regional, european şi global”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni, într-un discurs susținut la întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România în care a evocat rezultatele acțiunii externe a României în 2022 și în care a reafirmat că, în 2023, țara noastră își va urmări obiectivele de politică externă pe baza celor trei piloni esențiali.

Printre rezultatele notabile ale politicii externe a României enumerate de șeful statului se află consolidarea Parteneriatului Strategic cu SUA la 25 de ani de lansare, crearea grupului de luptă al NATO în România, finalizarea Mecanismului de Cooperare și Verificare al Comisiei Europene în raport cu România, obținerea statutului de țară candidată la UE de către Republica Moldova și Ucraina sau acordul cu Azerbaidjan, Georgia și Ungaria privind crearea unui cablu submarin electric prin Marea Neagră. În ceea ce privește pilonii politicii externe a Bucureștiului, aceștia sunt creșterea rolului și a influenței în Uniunea Europeană, respectiv în NATO, și aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, după cum a arătat șeful statului.

Revenind la implicarea României în gestionarea crizei generate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, Iohannis a reamintit sprijinirea refugiaților, crearea hub-ului umanitar de la Suceava sau facilitarea tranzitului de produse agricole.

“În tot acest timp am discutat constant cu președintele Zelenski, iar în iunie 2022, la Kiev, alături de liderii Franței, Germaniei și Italiei, am arătat concret solidaritatea și susținerea României pentru Ucraina, inclusiv pentru parcursul său european. Am depus eforturi susținute care au contribuit la decizia istorică luată de Consiliul European în iunie 2022 prin care a fost acordat statutul de candidat Ucrainei și Republicii Moldova și a fost recunoscută perspectiva europeană a Georgiei”, a mai punctat președintele.

Vorbind despre Republica Moldova, Klaus Iohannis a subliniat că și în anul 2022 România a fost alături de cetățenii acestei țări.

“Am susținut Republica Moldova prin acțiuni concrete în plan bilateral, prin asistența pe multiple planuri – amintesc aici că asigurăm peste 80% din necesarul de energie electrică –, prin crearea Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, alături de Germania și Franța, precum și în plan european. Acordarea statutului de candidat a fost un succes la care am contribuit substanțial și decisiv”, a explicat el.

Șeful statului a asigurat că răspunsul României la criza provocată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei va continua să fie multidimensional și cuprinzător.

“Vom continua să sprijinim Ucraina și Republica Moldova, inclusiv aspirațiile lor europene și euroatlantice, după caz. Repet aici ceea ce am transmis la Kiev și la Chișinău – România va oferi tot sprijinul, pentru cât timp va fi necesar”, a conchis președintele, nu înainte de a reaminti că printre interesele strategice ale României se află și obiectivul asigurării, la standard european, a drepturilor persoanelor aparținând comunităților românești din vecinătate.

SURSA: caleaeuropeana.ro