Să trăim ca-n Europa!

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua NATO în România și la 72 de ani de la înființarea Alianței: NATO consolidează legătura unică și profundă a Europei cu America de Nord

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua NATO în România și la 72 de ani de la înființarea Alianței: NATO consolidează legătura unică și profundă a Europei cu America de Nord

04/04/2021
|
0 Comments
|

România este profund atașată valorilor euro-atlantice și acționează hotărât în spiritul consolidării relației transatlantice și pentru promovarea profilului și rolului NATO, a afirmat duminică președintele Klaus Iohannis, cu ocazia aniversării a 17 ani de la aderarea țării noastre la NATO, prilej cu care a transmis și un mesaj prin care marchează 72 de ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantică.

Ca în fiecare an, sărbătorim în prima duminică din luna aprilie Ziua NATO în România. Marcăm, totodată, aniversarea a 72 de ani de la înființarea Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, o alianță politico-militară fundamentală pentru pacea, securitatea și prosperitatea internaționale, cea mai de succes Alianță de apărare colectivă din istorie. NATO consolidează legătura unică și profundă a Europei cu America de Nord, ambele continente unite de valori democratice şi de interese de securitate comune“, a spus șeful statului.

El a arătat că evoluțiile actuale la nivel internațional se mențin dinamice și impredictibile, iar provocările de securitate se înmulțesc și se diversifică și că puterea Alianței de a face față acestui context se bazează pe solidaritatea statelor membre în îndeplinirea apărării colective.

“În plus, capacitatea NATO de a-și îndeplini obiectivul său major, acela de apărare a tuturor cetățenilor și teritoriilor aliate, se datorează și procesului constant de adaptare și transformare la care România a participat în mod activ și substanțial în ultimii ani. Prin demersurile de până acum, NATO a demonstrat coerența şi consistența deciziilor privind apărarea colectivă, inclusiv prin implementarea măsurilor de descurajare și apărare pe Flancul Estic, la care contribuția României este semnificativă”, a continuat Iohannis.

Președintele a evocat și faptul că NATO a avut un rol important și în privința gestionării pandemiei de COVID-19, prevenind transformarea crizei sanitare într-o criză de securitate.

“Prin punerea la dispoziția aliaților a mijloacelor și a instrumentelor sale, prin manifestarea solidarității atât între aliați, cât și în raport cu partenerii săi, NATO şi-a dovedit încă o dată eficiența. România a valorificat aceste noi oportunități, fiind primul stat aliat care a folosit mecanismul Strategic Airlift Capability pentru a aduce în țară echipamente esențiale combaterii pandemiei”, a punctat Klaus Iohannis.

Șeful statului a reconfirmat sprijinul deplin al României pentru procesul reflecție „NATO 2030” prin care Alianța se adaptează pentru a deveni o organizație mai puternică și mai eficientă.

“Lansat în 2020 de Secretarul General, Jens Stoltenberg, (n.r. – procesul ) creează premisele unui rol mai ambițios al Alianței în etapa următoare, inclusiv din perspectiva elaborării unui nou Concept Strategic – inițiativă pe care România o sprijină pe deplin”, a continuat el.

Adresând mesajul și din perspectivă națională, Iohannis a subliniat că “România este profund atașată valorilor euro-atlantice și acționează hotărât în spiritul consolidării relației transatlantice și pentru promovarea profilului și rolului NATO”. El a adăugat: “Țara noastră are o participare semnificativă pe mai multe planuri la operațiile și misiunile aliate, inclusiv la demersurile menite să consolideze postura de descurajare şi apărare a NATO”.

“Dezvoltarea şi modernizarea capabilităților militare naționale sunt determinante pentru succesul obiectivelor aliate comune. Voi continua să susțin consensul transpartinic în alocarea procentului de 2% din PIB pentru domeniul apărării, această finanțare contribuind la consolidarea NATO, inclusiv prin prezența în regiunea Mării Negre”, a mai spus președintele, cel care a inițiat în 2015 pactul național pentru 2% din PIB pentru apărare.

“Pentru a răspunde noilor provocări şi amenințări de securitate, creșterea rezilienței devine un obiectiv prioritar, atât la nivelul instituțiilor naționale, cât și la cel al Alianței Nord-Atlantice în ansamblul său. Totodată, consider că este foarte important să continuăm pe calea întăririi parteneriatului strategic între NATO și UE, astfel încât să eficientizăm coordonarea pentru a folosi potențialul deosebit pe care cele două organizații esențiale îl oferă statelor membre și cetățenilor săi, prin asigurarea securității și prosperității. Numai uniți vom fi mai puternici!“, a conchis Klaus Iohannis.

România a împlinit luni, 29 martie, 17 ani de la aderarea sa la Organizația Atlanticului de Nord, alianța politico-militară care aniversează la 4 aprilie 72 ani de la înființare și de la debutul construcției unității transatlantice. Aniversată, potrivit legislației naționale, în prima duminică a lunii aprilie din fiecare an – 4 aprilie în anul 2021, apartenența României la umbrela de securitate euro-atlantică a devenit realitate la 29 martie 2004 prin depunerea instrumentelor de ratificare la depozitarul Tratatului Nord-Atlantic – Guvernul Statelor Unite -, iar la 2 aprilie 2004 a avut loc ceremonia de arborare a drapelului României la sediul NATO, alături de cele ale altor șase state din regiunea Europei de Est.

Pentru a marca momentul, drapelul național al României și drapelul Alianței Nord-Atlantice sunt înălțate pe catarg duminică, 4 aprilie, la sediul Ministerului Apărării Naționale, cu ocazia aniversării Zilei NATO în România.

 

SURSA: caleaeuropeana.ro