Să trăim ca-n Europa!

Klaus Iohannis invocă ”spiritul de la Sibiu” după primul summit din istorie organizat de Ziua Europei: Am confirmat voința noastră de a continua, împreună, proiectul european

Klaus Iohannis invocă ”spiritul de la Sibiu” după primul summit din istorie organizat de Ziua Europei: Am confirmat voința noastră de a continua, împreună, proiectul european

09/05/2019
|
0 Comments
|

Declarația de la Sibiu adoptată de liderii europeni sau ”spiritul de la Sibiu” este confirmarea voinței noastre de a continua proiectul european, a afirmat președintele Klaus Iohannis la finalul Summitului la care șefii de stat sau de guvern și-au luat angajamentul de a apăra ”o singură Europă – de la est la vest și de la nord la sud”.

”Am discutat astăzi la Sibiu despre cum vrem să continuăm, în ce direcție dorim să ducem construcția noastră europeană. Am adoptat o Declarație politică, Declarația de la Sibiu, care sper să rămână un reper important în istoria Uniunii Europene”, a spus șeful statului într-o conferință comună de presă cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, și cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Șeful statului a făcut referire la ”spiritul de la Sibiu”, sintagmă cuprinsă și în Declarația liderilor.

”În spiritul celor convenite în urmă cu 2 ani, cu ocazia aniversării, la Roma, a 60 de ani de la semnarea Tratatelor, cel mai important mesaj al Declarației de la Sibiu – aș putea spune «spiritul de la Sibiu» – este confirmarea voinței noastre de a continua, împreună, proiectul european”, a mai spus Klaus Iohannis.

Președintele a utilizat pentru prima dată sintagma ”spiritul de la Sibiu” după participarea sa la ceremonia de semnare a Tratatului franco-german de la Aachen, din 22 ianuarie 2019. Atunci, Iohannis a făcut referire în discursul său la inspirația produsă de «spiritul de la Élysée» după Tratatul din 1963 și de «spiritul de la Aachen» după Tratatul din 2019.

Citiți și Klaus Iohannis despre ”spiritul de la Sibiu” după 9 mai 2019: ”Sperăm să venim cu o declarație care descrie în termeni pozitivi evoluția Uniunii Europene pentru următorii ani”
Întrebat ulterior în cadrul declarațiilor de presă de la acel moment de corespondentul CaleaEuropeană.ro despre posibilitatea ca după summitul din data de 9 mai 2019 să se vorbească în Uniunea Europeană despre ”spiritul de la Sibiu”.

Reamintim că președintele Klaus Iohannis, Angela Merkel, Emmanuel Macron și ceilalți lideri europeni au adoptat, joi, cu mare entuziasm Declarația de la Sibiu, documentul solemn care concretizează Summitul de la Sibiu din 9 mai 2019, prima astfel de reuniune a liderilor care are loc de Ziua Europei.

”Vom apăra o singură Europă – de la est la vest și de la nord la sud. În urmă cu treizeci de ani, milioane de oameni s-au luptat pentru unitate și pentru a fi liberi și au doborât Cortina de fier care a împărțit Europa în două timp de mai multe decenii. Nu vom lăsa loc de diviziuni care vin în contra interesului nostru colectiv. Vom rămâne uniți, la bine și la greu. Vom da dovadă de solidaritate în vremuri dificile și vom sta întotdeauna alături unii de ceilalți. Putem să ne exprimăm și ne vom exprima la unison (…) Acesta este spiritul de la Sibiu și spiritul unei noi Uniuni în 27 pregătită să își îmbrățișeze viitorul ca un corp unitar.”, au convenit liderii în cadrul unei sesiuni de lucru ce a urmat fotografiei de familie din Piața Mare din Sibiu, acolo unde au fost aclamați de sute de cetățeni români care au scandat ”Europa, Europa!”.

Sursa: caleaeuropeana.ro