Să trăim ca-n Europa!

Kaczynski: Polonia se va opune "cu toată forța" Europei cu două viteze la summitul de la Roma

Kaczynski: Polonia se va opune “cu toată forța” Europei cu două viteze la summitul de la Roma

21/03/2017
|
0 Comments
|

Polonia consideră că politica germană acționează împotriva intereselor sale și Varșovia se va opune “cu toată forța” Europei cu două viteze la summitul UE care are loc săptămâna aceasta la Roma, a declarat liderul partidului aflat la putere.

“Nu putem accepta niciun anunț privind o Europă cu două viteze. Aceasta ar însemna fie că suntem împinși în afara Uniunii, fie că suntem retrogradați ca membri de categorie inferioară”, a declarat președintele formațiunii naționaliste de dreapta Lege și Justiție (PiS), Jaroslaw Kaczynski, într-un interviu publicat luni în săptămânalul de dreapta wSieci, informează AFP, preluată de Agerpres.

Liderii UE urmează să adopte la 25 martie la Roma — cu prilejul împlinirii a 60 de ani de la semnarea tratatului de instituire a Comunității economice europene — un document solemn cu privire la viitorul Uniunii Europene după Brexit. Germania și Franța sunt în favoarea scenariului unei Europe “cu mai multe viteze”, care ar permite accelerarea integrării acelor state membre care sunt pregătite de acest lucru, în anumite domenii, menționează AFP.

“Europa cu două viteze ar însemna că banii se vor concentra în Occident, inclusiv pentru că Germania va trebui să plătească mai mult pentru a acoperi datoriile zonei euro”, a explicat Kaczynski. Astfel, în țările din ‘vechea Uniune’ vor ajunge mai mulți bani, ceea ce pentru noi înseamnă pierderi importante”, a conchis politicianul polonez.

Şi preşedintele Klaus Iohannis a declarat în mai multe rânduri că România se opune unei Europe cu două sau mai multe viteze.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, pe 10 martie, la Bruxelles, în urma reuniunii Consiliului European, că le-a explicat liderilor celor 27 de state membre că ideea unei Uniuni cu mai multe viteze nu ar fi bună şi ar putea să ducă la o scindare.

“Am explicat colegelor şi colegilor de ce o Europă cu mai multe viteze nu este o soluţie bună. Dimpotrivă, este o soluţie care, in extremis, ar putea chiar să ducă la scindarea Uniunii Europene”, a spus şeful statului.
“Europa este viitorul nostru comun”, intenționează să declare cei 27 de lideri ai Uniunii Europene la Roma, săptămâna viitoare, în ciuda celui mai grav “blowback” al său vreodată – Brexit, a scris, săptămâna trecută, Reuters.

Sursa: euroactiv.ro