Să trăim ca-n Europa!

Juncker: Relaţia UE cu Rusia trebuie îmbunătăţită, chiar dacă acest lucru nu e "sexi"

Juncker: Relaţia UE cu Rusia trebuie îmbunătăţită, chiar dacă acest lucru nu e “sexi”

09/10/2015
|
0 Comments
|

Preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, consideră că UE trebuie să-şi îmbunătăţească relaţia cu Rusia, chiar dacă acest lucru nu e “sexi”. Juncker a criticat, totodată, atitudinea SUA faţă de Rusia şi faţă de Vladimir Putin.

Şeful Comisiei Europene a avut o pledoarie puternică pentru îmbunătăţirea relaţiilor Uniunii Europene cu Rusia, susţinând că tensiunile dintre cele două părţi, apărute după anexarea ilegală a Crimeii, trebuie atenuate, chiar dacă acest lucru nu se bucură de popularitate.

“Trebuie să facem eforturi în vederea unei relaţii viabile cu Rusia. Nu este sexi, dar asta trebuie să fie, nu putem continua aşa”, a susţinut Juncker, la un eveniment desfăşurat la Passau, sudul Germaniei.

El a explicat că “nu trebuie să se ajungă la un acord perfect, dar e nevoie să se stabilească, din nou, o bază rezonabilă pentru discuţii”.

Critici la adresa lui Obama: Rusia trebuie tratată corect

Juncker a lansat critici dure la adresa preşedintelui american, Barack Obama, după ce acesta a catalogat, săptămâna trecută, Rusia drept o putere regională.

“Trebuie, o spun sincer, să-i tratăm corect pe ruşi. Ştiu din discuţiile mele cu Puțin că nu acceptă exprimări precum cea a lui Barack Obama că Rusia este o putere regională! Ce vrea să însemne asta! Nu vorbim aşa de Rusia!”, a spus preşedintele CE, adăugând că ruşii trebuie să fie trataţi de la egal la egal.

“Ruşii sunt un popor mândru”, iar Rusia are “un rol de jucat” pe scena internaţională, a continuat Juncker. Acesta a mers şi mai departe, afirmând că relaţia Bruxellesului cu Moscova nu poate fi “dictată” de Washington.

Pe de altă parte, Jean-Claude Juncker a cerut Rusiei să-şi schimbe politica: “Modul în care au acţionat în Crimeea şi estul Ucrainei este inacceptabil”.

Interpretarea declaraţiilor

Jurnaliştii acreditaţi la Bruxelles au încercat, vineri, să afle de la purtătorul de cuvânt al preşedintelui CE, Margaritis Schinas, care este contextul acestor declaraţii şi dacă ele vor fi urmate de o schimbare a atitudinii faţă de sancţiunile impuse Moscovei.

Margaritis Schinas nu a dorit însă să comenteze, limitându-se la a spune că mesajul lui Juncker a fost că “SUA au propriile interese, dar şi UE are propriile interese şi are are nevoie de Rusia ca partener”.

Jurnaliştii au insistat întrebând cine îi poate lămuri, în condiţiile în care purtătorul de cuvânt al lui Juncker nu poate spune nimic.

Întrebarea a rămas fără răspuns.

Sursa: euroactiv.ro