Să trăim ca-n Europa!

Joe Biden, întâlnire virtuală cu Klaus Iohannis și ceilalți lideri UE: Președintele SUA participă joi la videoconferința Consiliului European pentru a relansa alianța transatlantică

Joe Biden, întâlnire virtuală cu Klaus Iohannis și ceilalți lideri UE: Președintele SUA participă joi la videoconferința Consiliului European pentru a relansa alianța transatlantică

24/03/2021
|
0 Comments
|

Președintele SUA Joe Biden va participa joi la summitul Consiliului European din această săptămână, care se va desfășura în format videoconferință, marcând o nouă premieră în noul capitol al relațiilor transatlantice pe care Europa și SUA și l-au asumat după începutul mandatului lui Biden la Casa Albă.

Aștept cu nerăbdare să-l întâmpin pe președintele SUA la reuniunea din această săptămână a Consiliului European. L-am invitat pe președintele SUA să se alăture reuniunii noastre pentru a-și exprima viziunea cu privire la viitorul cooperării noastre“, a anunțat, pe Twitter, președintele Consiliului European, Michel afirmând în dese rânduri că își dorește organizarea chiar a unui summit în persoană între liderul SUA și omologii săi din UE.

“Este timpul să reconstruim alianța noastră transatlantică”, a continuat acesta, având în vedere că participarea lui Biden la reuniunea virtuală a Consiliului European vine după ce secretarul de stat al SUA Antony Blinken a participat luna trecută la o reuniune virtuală similară cu miniștrii de externe din UE, iar trimisul special pentru climă al liderului SUA, John Kerry, a participat la o reuniune a Colegiului Comisiei Europene.

De asemenea, vicepreședinta SUA Kamala Harris s-a adresat Parlamentul European la data de 8 martie, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, în timp ce șeful diplomației americane, Antony Blinken, se află în aceste zile la Bruxelles, unde participă la prima sa reuniune ministerială în cadrul NATO, va avea întrevederi cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu Înaltul Reprezentant al UE Josep Borrell și cu omologii săi din Italia, Franța, Germania, Regatul Unit și țările grupului de la Vișegrad.

 

Potrivit purtătorului de cuvânt al președintelui Consiliului European, Joe Biden se va alătura reuniunii liderilor europeni joi, 25 martie, la ora 21:45, ora României.

Liderul SUA a avut deja întrevederi virtuale cu principalii lideri occidentali, participând pe 19 februarie la o reuniune prin videoconferință a țărilor G7 și s-a adresat aliaților europeni pe scena virtuală a unei ediții speciale a Conferinței de Conferinței de Securitate de la München.

America a revenit și alianța transatlantică a revenit, a afirmat Biden într-un discurs de o dublă premieră, adresându-se pentru prima dată aliaților europeni de la preluarea mandatului de președinte și devenind primul lider de la Casa Albă care susține o alocuțiune pe scena, chiar și virtuală, a Conferinței de Securitate de la München.

Într-un discurs în care a făcut pledoarie pentru democrație, a îndemnat la confruntarea Rusiei și a Chinei, Biden a reafirmat angajamentul SUA pentru elementul sacru al relației transatlantice – articolul 5 din Tratatul NATO privind apărarea colectivă.

Noul președinte al SUA a făcut un apel către aliații europeni pentru a se pregăti împreună pentru o competiție strategică pe termen lung cu China. De asemenea, liderul american a avertizat că Rusia și Vladimir Putin încearcă să slăbească proiectul european și NATO.

Cu acea ocazie, președintele Consiliului European, Charles Michel, a reluat teza sa privind “un nou pact fondator” UE – SUA, subliniind “un moment critic pentru Europa, pentru Statele Unite și pentru lume, cu provocări masive”.

Este de așteptat ca Joe Biden să le solicite aliaților europeni să strângă rândurile în ce privește agresivitatea Rusiei și ascensiunea Chinei, îndeosebi după ultimele evoluții.

Relațiile dintre UE și Rusia au ajuns la cel mai scăzut nivel, în timp ce administrația Biden avertizează cu sancțiuni companiile europene implicate în construcția gazoductului Nord Stream între Rusia și Germania, un proiect pe care îl califică “drept o afacere proastă” pentru aliații europeni și de interes geopolitic pentru divizarea Europei.

De asemenea, Uniunea Europeană a adoptat primele sale sancțiuni pentru încălcarea drepturilor omului la adresa Chinei din 1989 încoace, acțiunea europeană fiind întâmpinată cu un set de sancțiuni ale Beijingului care includ europarlamentari, Subcomisia pentru drepturile omului din Parlamentul European sau Comitetul politic și de securitate al Consiliului UE care reunește ambasadorii statelor UE.

Consiliul European de joi și de vineri va avea pe agenda sa subiecte externe importante precum relațiile Uniunii Europene cu Rusia și cu Turcia.

 

SURSA: caleaeuropeana.ro