Să trăim ca-n Europa!

Joe Biden, apel către liderii UE la cooperare strânsă pentru ca “democrațiile, și nu autocrațiile, să stabilească regulile”: O Uniune Europeană puternică este în interesul SUA

Joe Biden, apel către liderii UE la cooperare strânsă pentru ca “democrațiile, și nu autocrațiile, să stabilească regulile”: O Uniune Europeană puternică este în interesul SUA

27/03/2021
|
0 Comments
|

Preşedintele american Joe Biden și liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, între care Angela Merkel, Macron sau Klaus Iohannis, au avut joi prima lor întrevedere, prin mijloace virtuale, pentru a celebra valorile democratice, într-un gest simbolic al reînnoirii relaţiei transatlantice după epoca Trump, fiind pentru prima dată după 11 ani când un lider american participă la Consiliul European.

Liderul de la Casa Albă s-a adresat joi Consiliului European, reunit într-un summit prin videoconferință, unde a reafirmat angajamentul său “de a revitaliza relațiile dintre Statele Unite și Uniunea Europeană”.

O Uniune Europeană puternică este în interesul SUA“, a spus Biden, conform unui comunicat al Casei Albe, argumentând în favoarea acestei aserțiuni prin valorile democratice împărtășite de Europa și SUA și prin cel mai mare parteneriat de investiții și comerț.

Potrivit Casei Albe, Joe Biden a făcut apel la cooperare strânsă în fața provocărilor, nominalizând pandemia COVID-19, amenințarea schimbărilor climatice și consolidarea legăturilor economice.

Un obiectiv aparte pentru care Biden a chemat la cooperare aprofundată între UE și SUA se referă “la asigurarea faptului că democrațiile, și nu autocrațiile, vor stabili regulile”, vorbind astfel de interesele comune de politică externă privind China și Rusia, în principal, dar și privind Turcia, Caucazul de Sud, Europa de Est și Balcanii de Vest.

Apelul lui Biden privind prevalența democrațiilor a venit după ce președintele american a afirmat în prima sa conferință de presă că în competiția sistemică cu China, prin care Beijingul aspiră să devină principala putere a lumii, miza este cine va prevala dintre democrație și autocrație.

Uniunea Europeană a răspuns pozitiv apelului lui Biden

Opinia sa a fost împărtășită de președintele Consiliului European, Charles Michel, gazda reuniunii, conform transcrierii intervenției sale.

“Când imperiul sovietic s-a prăbușit, am crezut în victoria finală a democrației (…) Dar 30 de ani mai târziu, știm că am greșit cu privire la victoria generală a democrației liberale. Tendințele autoritare s-au metamorfozat în noi modele. Au abuzat regulile, folosind noi instrumente precum dezinformarea, amenințările cibernetice și hibride pentru a ataca democrațiile, atât din exterior, cât și din interior. Aceste noi regimuri amenință democrația, drepturile omului și ordinea bazată pe reguli. Cel puțin la fel de mult ca regimurile Războiului Rece”, a spus, pe larg, Michel.

Șeful Consiliului European a subliniat că din acest motiv “NATO rămâne piatra de temelie a păcii și securității colective” și a asigurat că europenii sunt determinați să își asume partea lor de responsabilitate.

Michel a vorbit despre făurirea unei noi mentalități transatlantice. “Mai mult ca oricând, revine Americii și Europei, împreună cu partenerii noștri care gândesc la fel, să promoveze modelul democratic și economia de piață liberă”, a precizat el.

Angela Merkel speră să-l primească pe Joe Biden în Europa în această vară

Într-o declarație de presă ce a urmat reuniunii, cancelarul german Angela Merkel a subliniat că liderii UE au discutat cu Joe Biden despre agenda transatlantic, ea conținând teme precum schimbările climatice, comerțul și relațiile cu Rusia, China și Turcia. “Sperăm să-l primim pe Joe Biden în Europa în această vară”, a spus Merkel.

Participarea lui Biden la reuniunea Consiliului European urmează primei vizite la Bruxelles a șefului diplomației americane, Antony Blinken, care s-a aflat la reuniunea miniștrilor de externe din NATO și a avut întrevederi cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și șeful diplomației UE, Josep Borrell.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au convenit să relanseze dialogul bilateral cu privire la China, să colaboreze pentru a aborda comportamentul provocator al Rusiei, și să implice Statele Unite în inițiativele de apărare ale UE, potrivit unei declaraţii comune date publicităţii miercuri seară în urma primei întrevederi bilaterale dintre Înaltul Reprezentant al UE Josep Borrell și secretarul de stat al SUA Antony Blinken.

Antony Blinken a spus Uniunea Europeană și Statele Unite sunt cei mai apropiați parteneri, după ce în cadrul unei întâlniri cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a asigurat că “Uniunea Europeană este un partener de prim rang” pentru Washington.

 

SURSA:caleaeuropeana.ro