Să trăim ca-n Europa!

Jens Stoltenberg a lansat procesul de reflecție “NATO 2030”: Alianța trebuie să rămână puternică militar, unită politic și să acționeze global în fața provocărilor Rusiei și ascensiunii Chinei

Jens Stoltenberg a lansat procesul de reflecție “NATO 2030”: Alianța trebuie să rămână puternică militar, unită politic și să acționeze global în fața provocărilor Rusiei și ascensiunii Chinei

09/06/2020
|
0 Comments
|

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și-a lansat luni viziunea privind viitorul Alianței Nord-Atlantice pentru următorul deceniu – “NATO 2030” -, o alianță catre trebuie “să rămână puternică din punct de vedere militar, să fie mai unită din perspectivă politică și să își asume o abordare mai cuprinzătoare la nivel global” în fața provocărilor și amenințărilor reprezentate de Rusia, de terorism, de dezinformare și de propagandă și de ascensiunea Chinei.

Stoltenberg și-a expus această viziune într-o conversație transatlantică online organizată de Atlantic Council și The German Marshall Fund of the United States, în cooperare cu Divizia pentru Diplomație Publică a NATO.

“Avem o oportunitate să reflectăm cum va arăta Alianța noastră în următorii zece ani și cum va continua să ne mențină în siguranță într-o lume tot mai impredictibilă”, a spus înaltul oficial aliat.

Șefii de stat și de guvern din NATO au decis la summitul aliat de la Londra, din decembrie 2019, să îi ofere un mandat lui Jens Stoltenberg pentru lansarea unui proces de reflecție menit să consolideze dimensiunea politică a NATO. Prin urmare, secretarul general aliat a desemnat zece personalități din țările aliate pentru procesul de reflecție privind viitorul și unitatea Alianței Nord-Atlantice, iar în următoarele luni NATO va intra în dialog cu aliații, cu experții din sectorul public și privat și cu tineri lideri care să ofere o gândire nouă despre cum va putea Alianța să rămână pregătită pentru a face față provocărilor.

În discursul său, Jens Stoltenberg a nominalizat Rusia, terorismul, pandemia de coronavirus și ascensiunea Chinei drept principalele provocări la adresa Alianței și la care NATO va trebui să se adapteze.

Rusia își continuă neîntrerupt activitățile militare neîntrerupt. ISIL și alte grupări teroriste sunt încurajate. Atât actorii de stat, cât și cei de stat promovează dezinformarea și propaganda. Și ascensiunea Chinei schimbă fundamental echilibrul global de putere, încălzește cursa pentru supremația economică și tehnologică, înmulțește amenințările pentru societățile deschise și libertățile individuale și sporește concurența asupra valorilor și modului nostru de viață. NATO 2030 este despre modul în care ne adaptăm la acest nou normal“, a spus Stoltenberg.

Referindu-se la Rusia, secretarul general al Alianței a spus că NATO își va continua “abordarea duală” bazată pe “o descurajare și apărare credibile” și dialog”, avertizând Moscova să nu aibă nicio îndoială despre capacitatea NATO de “a-și apăra toți aliații” și subliniind că NATO se va implica într-un dialog cu Rusia pentru controlul armamentelor.

În opinia lui, adaptarea NATO către perspectiva anului 2030 și în circumstanțele acestor provocări este posibilă numai dacă Alianța “va rămâne puternică din punct de vedere militar, va fi mai unită din perspectivă politică și își va asuma o abordare mai cuprinzătoare la nivel global“.

În discursul său, Stoltenberg a declarat că a rămâne puternic din punct militar înseamnă a continua “să investim în forțele noastre armate și în capacitățile noastre militare moderne, care ne-au păstrat în siguranță timp de 70 de ani”.

“Consolidarea politică a NATO înseamnă folosirea NATO ca forum pentru a discuta și, acolo unde este necesar, pentru a acționa, pe probleme care afectează securitatea noastră comună. În cele din urmă, a face NATO o Alianță mai globală înseamnă a lucra și mai strâns cu parteneri cu viziuni similare precum Australia, Coreea de Sud, Japonia și Noua Zeelandă pentru a ne apăra valorile într-o lume a concurenței globale sporite”, a explicat secretarul general al NATO.

Jens Stoltenberg nu a ezitat să se raporteze și la principala provocare internă a Alianței, și anume unitatea transatlantică afectată de tensiunile dintre administrația americană a președintelui Donald Trump și aliații occidentali din Europa.

Provocările cu care ne confruntăm în următorul deceniu sunt mai mari decât oricare dintre noi se poate confrunta singur. Nici Europa singură. Nici America singură. Deci trebuie să rezistăm tentației soluțiilor naționale“, a spus el, evocând valorile libertății, democrației și statului de drept și oferind ca exemplu cooperarea dintre NATO și Uniunea Europeană.

“Pe măsură ce continuăm să concurăm într-o lume mai competitivă, trebuie să ne menținem democrațiile puternice. Viziunea mea pentru NATO 2030 nu se referă la reinventarea NATO. Este vorba de a face și mai puternică Alianța noastră. Puternică din punct de vedere militar. Mai puternică din punct de vedere politic. Și mai global”,a conchis el.

Sursa:caleaeuropeana.ro