Să trăim ca-n Europa!

Iohannis: Trebuie întărite granițele externe ale UE. Nu ale României care funcționează foarte bine

Iohannis: Trebuie întărite granițele externe ale UE. Nu ale României care funcționează foarte bine

13/11/2015
|
0 Comments
|

Frontierele externe ale Uniunii Europene trebuie întărite pentru a îngrădi fluxul de refugiați, a declarat, miercuri, președintele Klaus Iohannis, precizând că nu se referă și la granițele României care funcționează foarte bine.

Șeful statului a făcut declarația înainte de plecarea la summit-ul UE-Africa privind migrația şi la reuniunea extraordinară a Consiliului European. Cele două reuniuni vor avea loc miercuri și joi, în Malta.

Iohannis a explicat că scopul summit-ului UE-Africa este ”de a găsi cele mai bune căi pentru a opri migrația pe așa-numita rută sudică” prin care refugiații ajung în UE prin Italia.

”Este evident că avem nevoie de un mecanism de sprijin pentru țările africane pentru a fi în situația să controlăm și să îngrădim această migrație”, a spus Klaus Iohannis.

În ceea ce privește Consiliul European, președintele a afirmat că este încă nevoie ”de foarte multă coordonare pentru a progresa într-un control eficient al fluxului de refugiați”.

”Vom discuta despre întărirea controlului la granițele exterioare ale UE, despre gestionarea fluxurilor de refugiați și despre așa-numitele hotspot-uri”, a spus șeful statului.

Despre poziția României la cele două reuniuni, Iohannis a declarat că este ”deja binecunoscută” și nu avem motive să schimbăm această poziție.

”România este solidară cu celelalte state membre din UE și dorește, împreună cu acestea, să găsească cele mai bune soluții pentru a putea gestiona acest flux important de refugiați”, a subliniat Iohannis.

În opinia sa, România are ”un control riguros la propriile granițe și nu au apărut niciun fel de probleme specifice la noi în țară”. El a explicat că România este implicată în foarte multe acțiuni europene și internaționale care vizează fenomen.

”România este de părere că e nevoie de o colaborare strânsă atât cu țările de origine cât și cu țările de tranzit pentru a controla fluxul de refugiați”, a precizat Klaus Iohannis, adăugând că România este acord să se implice în toate aceste măsuri.

”De asemenea, suntem de părere că trebuie întărite granițele exterioare ale UE și aici nu vorbim despre granițele noastre care funcționează foarte bine, ci de alte granițe pe unde intră fluxul în Europa”, a conchis Iohannis.

Sursa: euroactiv.ro