Să trăim ca-n Europa!

Iohannis, la summitul NATO: România pledează pentru creșterea atenției asupra regiunii Mării Negre

Iohannis, la summitul NATO: România pledează pentru creșterea atenției asupra regiunii Mării Negre

08/07/2016
|
0 Comments
|

La summitul Alianţei de la Varşovia (8-9 iulie), România pledează pentru creşterea atenţiei NATO asupra regiunii Mării Negre, precum şi pentru sprijinirea eforturilor Aliate în plan regional de asigurare a stabilităţii şi securităţii.

Preşedintele României va sublinia, în ceea ce priveşte consolidarea posturii de apărare şi descurajare, importanţa îndeplinirii în totalitate a angajamentelor asumate la Summitul precedent din Marea Britanie, precum şi necesitatea continuării adaptării Alianţei Nord-Atlantice, inclusiv prin asigurarea unei prezențe Aliate înaintate echilibrate și proporţionale pe întreg flancul estic, informează Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, România susține adoptarea unei declarații comune NATO-UE, care va contribui la structurarea parteneriatului strategic între cele două organizații și sprijină eforturile Alianţei de consolidare a capacităţilor de apărare ale partenerilor.

În acest sens, în cadrul summitului de la Varşovia se va pune un accent deosebit şi pe aprofundarea cooperării NATO cu partenerii estici, în special Ucraina, Georgia și Republica Moldova.

“Complementar politicii de parteneriate, Preşedintele României va susţine continuarea politicii «uşilor deschise» şi va saluta invitarea Muntenegrului ca al 29-lea stat membru al NATO. Totodată, va fi reconfirmat angajamentul României pentru întărirea securității spațiului euro-atlantic, atât în ceea ce priveşte creșterea bugetului alocat apărării, cât și în privința contribuţiei țării noastre la stabilizarea Afganistanului şi la eforturile de combatere a ISIL/Daesh”, se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

După summit, la invitația omologului polonez, Klaus Iohannis va efectua, duminică, o vizită oficială bilaterală, consultările cu Andrzej Duda vizând adoptarea de măsuri, la cel mai înalt nivel, pentru adâncirea şi extinderea Parteneriatului Strategic dintre România și Polonia, precum şi discutarea modalităților celor mai eficiente de continuare a inițiativelor regionale lansate de cele două state.

Sursa:euroactiv.ro