Să trăim ca-n Europa!

Investitorii străini cred că România poate ajunge în top 10 economii din UE în două decenii

Investitorii străini cred că România poate ajunge în top 10 economii din UE în două decenii

01/11/2016
|
0 Comments
|

Economia României ar putea urca în primele 10 poziții ale clasamentului în următorii 20 de ani, dacă s-ar lua măsurile necesare pentru o creștere anuală de 4,5-5%, a declarat marți Eric Stab, președintele Consiliului Investitorilor Străini (CIS). România se află acum pe locul 17 în Uniunea Europeană, după mărimea economiei.

„Am pierdut ambiția pe care am avut-o în perioada de aderare la UE. Putem fi a zecea economie din UE. România poate ajunge în top 10. Acum suntem pe locul 17, dar suntem a șaptea țară ca mărime și putem aspira la asta. Este important ca România să fie competitivă și atractivă”, a afirmat Stab.

Pentru a atinge acest lucru, România ar trebui să aibă o creștere economică de 4,5-5% pe an în următorii 20 de ani, ceea ce, în opinia sa, poate fi atins, având în vedere că, în trecut, România a avut creșteri economice chiar și de 8%.

„Fostul primar din Berlin spunea că Berlinul este sărac, dar este sexy. Ei bine, România nu este cea mai bogată țară, dar poate deveni sexy”.

„Întrebarea este cum putem ajunge acolo. Cum putem diminua diferențele dintre percepție și realitate. România suferă la capitolul imagine, pentru că realitatea este mai bună. Deci trebuie să ne gândim cum putem noi toți să contribuim la reducerea acestor diferențe”, a spus oficialul CIS, la Summitul Investitorilor Străini, organizat de Business Review.

Prezent la aceeași conferință, ministrul muncii Dragoș Pîslaru i-a replicat, în glumă, lui Eric Stab, spunând că, după Brexit, România ar putea intra mai repede în top 10 economii europene. Ministrul muncii a făcut și o comparație între economia locală și cele dezvoltate din vestul Europei.

„Nu văd România transformându-se într-un Porsche sau într-un Mercedes. Dacă avem un Duster bun, făcut cu încredere și cu tehnologie bună, aceasta ar trebui să fie imaginea noastră. Am putea deveni un Mercedes peste un secol, dar haideți să încercăm să fim un bun Duster până atunci”, a declarat Pîslaru.
Pe de altă parte, România poate fi mult mai atractivă dacă va inspira încredere, consideră președintele Consiliului Investitorilor Străini.

„Am văzut că unii se opun capitalului străin sau autohton, mai ales în contextul campaniei electorale, ceea ce este un mesaj complet greșit. Investitorii străini au angajați români, au clienți români, au furnizori români, plătesc taxe în România, sunt companii românești. Toți investitorii străini pe care îi știu au un pic din România în minte și în inimă, niciunul nu are România în buzunarele sale”, a spus Stab.

El a adăugat că există trei piloni importanți pe care România ar trebui să se axeze pe viitor: unul este infrastructura de orice tip (drumuri, agricultură, digitală și energetică). Alt pilon important este capitalul uman, întrucât trebuie să avem o țară educată și sănătoasă. Un alt lucru foarte important unde trebuie să se lucreze în continuare este managementul instituțiilor publice, a conchis președintele CIS.

Sursa: euroactiv.ro