Să trăim ca-n Europa!

Investiții în oameni și capacități – o prioritate majoră pentru Republica Moldova cu sprijnul UE

Investiții în oameni și capacități – o prioritate majoră pentru Republica Moldova cu sprijnul UE

16/03/2016
|
0 Comments
|

Astăzi, 16 martie curent, a avut loc deschiderea întrunirii a 10a a Grupului de Coordonare a priorității nr.9 din Strategia UE pentru Regiunea Dunării(SUERD) „Investiții în oameni și capacități”.

SUERD are la bază 11 priorităţi, iar Republica Moldova coordonează alături de Austria prioritatea din strategie care se referă la investiţia în oameni şi capacităţi. Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, în calitate de coordonator a aplicat în scopul obținerii asistenței tehnice din partea Uniunii Europene. Astfel, a fost oferit un grant de 60 mii euro pentru realizarea Strategiei Dunărene, în special a priorității nr.9 „Investiții în oameni și capacități”.

“Competivitatea resurselor umane este o prioritate majoră pentru țara noastră, de aceea considerăm că strategia pentru regiunea dunăreană va impulsiona și va aduce o valoare adăugată eforturilor Republicii Moldova în vederea realizării acestei priorități. Schimbul de experiență cu țările din regiune care au parcurs această etapă, ne va ajuta să prevenim obstacolele care pot apărea în acest proces”, a declarat Laura Grecu, viceministrul muncii, protecției sociale și familiei.

IMG_9478

Coordonatorul Strategiei Dunării din partea Comisiei Europene, Dl. Marco Onida a subliniat ”Strategia Dunării reprezintă pentru Republica Moldova o oportunitate în vederea realizării priorităților trasate și, totodată, va contribui semnificativ la consolidarea dialogului cu statele membre ale Uniunii Europene”.

Astfel, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a prezentat obiectivele principale care urmează a fi realizate în cadrul strategiei dunării: revizuirea cadrului legal în domeniul forței de muncă; crearea locurilor de muncă și oportunități de ocupare; integrarea în cîmpul muncii a persoanelor vulnerabile( persoane cu dizabilități, romii etc); reducerea ocupării formale cît și gestionarea migrației forței de muncă.

Menționăm că Strategia UE pentru regiunea Dunării, adoptată în anul 2010, este o iniţiativă politică a României şi Austriei la care participă 14 ţări, inclusiv R. Moldova. Prin proiectul „Danube connects” (Dunărea uneşte) SUERD va fi promovată la nivel regional şi local, creîndu-se un sistem naţional de management şi control al programelor de cooperare transfrontalieră pînă în anul 2020.