Să trăim ca-n Europa!

Instituțiile UE au ajuns la un acord provizoriu privind înființarea Centrului european de securitate cibernetică în România: Aceste structuri vor contribui la securizarea pieței unice digitale

Instituțiile UE au ajuns la un acord provizoriu privind înființarea Centrului european de securitate cibernetică în România: Aceste structuri vor contribui la securizarea pieței unice digitale

12/12/2020
|
0 Comments
|

Negociatorii Consiliului Uniunii Europene, instituție condusă de președinția semestrială germană, și ai Parlamentului European au ajuns la un acord provizoriu cu privire la propunerea de înființare a Centrului european de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul securității cibernetice, care va fi găzduit de România, și a unei rețele de centre naționale de coordonare.

Împreună, aceste structuri vor contribui la securizarea pieței unice digitale, inclusiv în domenii precum comerțul electronic, mobilitatea inteligentă și internetul obiectelor și vor spori autonomia UE în domeniul securității cibernetice, informează Consiliul UE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Noul centru de competențe, împreună cu rețeaua de centre naționale de coordonare desemnate de statele membre, vor ajuta UE să își pună în comun expertiza în cercetarea securității cibernetice, tehnologie și dezvoltare industrială și să promoveze implementarea celor mai noi soluții de securitate cibernetică.

Centrul, în cooperare cu rețeaua, va oferi sprijin financiar legat de securitatea cibernetică din programele Horizon Europe și Digital Europe. Centrul va fi situat în București, România. Funcționarea acestuia va fi finanțată în principal prin programele Horizon Europe și Digital Europe.

Centrul va reuni, de asemenea, principalele părți interesate, comunitatea europeană de competențe în materie de securitate cibernetică, pentru a spori și răspândi expertiza în domeniul securității cibernetice în întreaga UE.

Membrii acestei comunități vor include industrie, organizații de cercetare academică, entități publice care se ocupă de chestiuni operaționale și tehnice de securitate cibernetică și actori relevanți din alte sectoare care se confruntă cu provocări de securitate cibernetică.

Regulamentul de înființare a Centrului va intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea sa în Jurnalul Oficial al UE. Centrul va fi înființat pentru perioada de la intrarea în vigoare a regulamentului până la 31 decembrie 2029. După aceea, va fi lichidat, cu excepția cazului în care mandatul său este prelungit în urma unei evaluări și, eventual, a unei propuneri legislative a Comisiei.

De asemenea, UE are și Agenția permanentă a Uniunii Europene pentru securitate cibernetică (ENISA). Activitățile noului centru european de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul securității cibernetice vor completa sarcinile ENISA.

Acordul provizoriu va fi supus aprobării de către Consiliu. Acesta va fi prezentat Comitetului Reprezentanților Permanenți al Consiliului (Coreper) pentru aprobare.

Centrul Cyber al UE reprezintă prima structură a Uniunii Europene găzduită de România.

SURSA: caleaeuropeana.ro