Să trăim ca-n Europa!

(VIDEO) Ingerința Rusiei în alegerile prezidențiale. SUA acuză 13 cetățeni ruși și 3 companii de influențare a votului

(VIDEO) Ingerința Rusiei în alegerile prezidențiale. SUA acuză 13 cetățeni ruși și 3 companii de influențare a votului

16/02/2018
|
0 Comments
|

Procurorul special pentru investigarea interferenței persoanelor străine în cadrul alegerilor prezidențiale din SUA de la sfârșitul anului 2016 a anunțat inculparea a 13 cetățeni ruși și 3 companii pentru influențarea procesului electoral, notează BBC News.

Într-un document juridic, guvernul american afirmă că entităţile ruse au intervenit în procesele politice din SUA, inclusiv în alegerile prezidenţiale din 2016, începând din 2014.

Unii dintre cei 13 inculpaţi au călătorit în SUA şi au utilizat infrastructuri informatice americane pentru a ascunde faptul că activităţile lor aveau originea în Rusia. Dându-se drept americani, ei şi-au creat identităţi online false şi pagini în reţelele sociale. De asemenea, au folosit codurile numerice personale şi datele de naştere ale unor cetăţeni americani reali pentru a-şi deschide conturi în sistemul de plăţi online Paypal şi pentru a obţine permise de conducere false.

Obiectivul lor strategic era dezbinarea sistemului politic american. Ruşii au organizat mitinguri politice, au cumpărat publicitate politică şi s-au afişat ca membri ai unor grupuri populare americane. În vara lui 2016, inculpaţii au început să promoveze în mediile sociale,inclusiv prin reclame pe Facebook, acuzaţii de fraudă electorală împotriva Partidului Democrat. După ce au apărut informaţii că Facebook colaborează cu procurorul special Mueller, inculpaţii au început să distrugă probe pentru a îngreuna ancheta, se mai arată în actul de acuzare.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, a declarat că preşedintele Trump a fost informat despre acuzaţii.

Casa Albă a luat la cunoștință această evoluție, purtătorul de cuvânt, Sarah Sanders anunțând că președintele SUA, Donald TRump, a fost informat.

Oficialii ruși au declarat întotdeauna că aceste acuzații de ingerință în afacerile interne ale SUA sunt pure speculații. Kremlinul a reacționat la incluparea celor 13 cetățeni ruși.

Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al ministerului rus de externe a scris pe Twitter: “Treisprezece oameni au intervenit în alegerile din SUA?! Treisprezece împotriva unui buget de miliarde al serviciilor de informaţii? Împotriva informaţiilor şi contrainformaţiilor, împotriva celor mai recente evoluţii şi tehnologii? Absurd? Da.

Sursa: caleaeuropeana.ro