Să trăim ca-n Europa!

Incubatoarele de afaceri vor primi subvenții de peste 2 milioane de lei pentru dezvoltare

Incubatoarele de afaceri vor primi subvenții de peste 2 milioane de lei pentru dezvoltare

27/04/2020
|
0 Comments
|

Incubatoarele de afaceri vor primi subvenții pentru dezvoltare de peste 2 milioane de lei. Despre aceasta a anunțat ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, în cadrul unei vizite de lucru în raionul Nisporeni.

Ministrul a avut o discuție cu președintele Consiliului Raional Nisporeni, Vasile Mărcuță, despre situația social-economică din raion în contextul Stării de Urgență. Aceștia au făcut referire la gestionarea riscurilor epidemiologice, activitatea întreprinderilor și dificultățile cu care se confruntă acestea. Președintele Consiliului raional a informat că întreprinderile mari și-au sistat activitatea, iar IMM-urile activează în proporție de 10%. Continuă să activeze fermierii și micii producători agricoli.

Sergiu Railean a efectuat o vizită și la Incubatorul de Afaceri Nisporeni, unde, la moment, continuă să activeze 4 întreprinderi din totalul de 38. Una dintre companiile din industria ușoară, specializată în realizarea și exportul de rochii și-a reprofilat activitatea pe perioada pandemiei și produce zilnic peste 700 de măști de protecție.
În cadrul discuției cu rezidenții Incubatorului de Afaceri, Sergiu Railean a apreciat curajul și flexibilitatea antreprenorilor, care au identificat soluții pe perioada crizei. De asemenea, le-a dat asigurări că întreprinderile vor fi susținute de stat la etapa post criză și relansare prin diverse programe, granturi și subvenții acordate prin Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM).

„Vor fi acordate subvenții de circa 2 milioane de lei pentru dezvoltarea capacităților incubatoarelor de afaceri din toate regiunile țării pentru atenuarea efectelor crizei pandemice. Punem la dispoziția antreprenorilor granturi și finanțări prin intermediul programelor active ale Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) în valoare totală de circa 100 milioane lei, din resurse bugetare și europene”, a spus Sergiu Railean.

În cadrul Incubatorului de Afaceri Nisporeni își desfășoară activitatea 38 de companii dintre care 26 sunt start-upuri, 28 sunt gestionate de tineri și 18 companii sunt administrate de femei. Au fost create 115 locuri de muncă dintre care 48 pentru femei și 64 destinate tinerilor. În 2019, cifra de afaceri a rezidenţilor a constituit circa 48 de milioane de lei. Pe parcursul anilor 2014-2020, de serviciile Incubatorului de Afaceri Nisporeni au beneficiat 70 de companii.

În Republica Moldova activează 11 Incubatoare de Afaceri, dintre care 4 au fost înființate și activează în Regiunea de Dezvoltare Sud, la Cahul, Ștefan Vodă, Leova și Cimișlia. În total, în cadrul celor 11 Incubatoare de Afaceri își desfășoară activitatea 219 de companii, dintre care 110 start-upuri, 108 sunt gestionate de tineri și 99 de companii administrate de femei, cu un total de 937 de locuri de muncă.

Sursa: provincial.md