Să trăim ca-n Europa!

Inaugurarea sărbătorii Ziua Independenței: Guvernarea propune cetățenilor un nou proiect de țară

Inaugurarea sărbătorii Ziua Independenței: Guvernarea propune cetățenilor un nou proiect de țară

27/08/2021
|
0 Comments
|

Guvernarea propune cetățenilor un nou proiect de țară. Propune să construiască instituții publice cu reguli clare, care vor lucra pentru oameni. Iar cetățenii țării au ocazia să pună umărul la un proiect de țară național de curățare și consolidare a statului, pentru a avansa pe drumul spre prosperitate și integrare europeană. Declarațiile au fost făcute de președintele țării, Maia Sandu, la festivitatea de inaugurare a sărbătorii Zilei Independenței Republicii Moldova în Piața Marii Adunări Naționale, transmite IPN.

Potrivit șefei statului, împreună cu cetățenii guvernarea va construi un stat de drept, o justiție adevărată, oamenii vor învăța să respecte legea, să înțeleagă că averea statului e averea lor și trebuie protejată. Va crea condiții pentru revenirea celor plecați. „Vă invit să lucrăm, împreună, să facem echipă dintre stat și cetățeni”, a spus președintele.

Maia Sandu a remarcat că locul Republicii Moldova este în familia statelor europene și că Moldova va avea o politică externă previzibilă. „Astăzi știm ce avem de făcut, vrem să trăim bine pe acest pământ. Vrem ca satele și orașele noastre să fie pline de oameni. Am încredere în viitorul țării pentru că am încredere în oamenii Republicii Moldova”.

Potrivit șefei statului, ziua de astăzi este o zi importantă pentru toți. Ea le-a urat tuturor: „La mulți ani!”, cu prilejul zilei naționale, „Ani frumoși, bogați de împlinire!”. Aniversarea e un prilej de a sărbători reușitele din 30 de ani, dar și oamenii care au făcut ca țara să fie mai bună.

„Sămânța libertății noastre e în mișcarea de renaștere și eliberare națională a Moldovei, care a întrunit oameni curajoși: medici, profesori, agricultori, jurnaliști, ingineri, istorici. Uniți de dorința de a lupta pentru dreptatea națională. Oamenii au îmbrățișat cu mult curaj șansa de a revendica identitatea națională și de a o celebra fără rezerve în limba noastră, limba română cu alfabet latin, recuperată, la fel ca și simbolurile naționale, după decenii de interdicții și cenzură. Am vrut atunci să trăim demn la noi acasă. Vrem și acum”, a declarat Maia Sandu.


Șefa statului a remarcat că în PMAN s-au întâlnit moldovenii în momente de cumpănă. Datorită lor, la 27 august 1991, Parlamentul a votat Declarația de Independență a Republice Moldova. Toți au pășit pe calea independenței plini de entuziasm. Și-au dorit o țară liber,  pe care să o guverneze singuri, dar școala independenței a fost și grea și scumpă. Entuziasmul începutului s-a lovit de brutalitatea începutului. A lipsit experiența bunei guvernări, reguli clare și instituții puternice, dar cel mai mult a lipsit unitatea și o idee clară despre ce se vrea să se facă cu Moldova. Acest fapt a adus guvernări iresponsabile, care s-au preocupat mai mult de propriile buzunare.

Loviți de sărăcie, moldovenii au plecat, țara aproape s-a golit. Acesta este prețul amar pe care-l plătim pentru greșelile noastre, a remarcat Maia Sandu. De aceea, cel mai important obiectiv este să facă așa ca oamenii să aleagă să trăiască în Moldova. Uniți, cu o viziune clară și cu o guvernare responsabilă, se poate face acest lucru.

„Să apreciem veteranii și să cinstim memoria eroilor căzuți în acest conflict. Să facem tot ce ne stă în puteri pentru a nu admite vărsări de sânge”, a adăugat președintele. Indiferent de orice, Moldova a rămas op țară democratică, care prețuiește libertatea. Moldovenii au respins dictatura. Aceasta este probabil cea mai mare realizare a tuturor, consideră șefa statului.

Președinta a mai spus că apreciază gestul de prietenie al președintelui Poloniei, Andrzej Duda, care a fost prezent la momentul inaugurării sărbătorii și la depunerile de flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare, dar și gestul de prietenie al președinților țărilor vecine, care erau în drum spre Chișinău. Din cauza ceții dense, care  a împiedicat aterizarea la timp pe Aeroportul Internațional Chișinău, președintele României, Klaus Iohannis, a ratat ceremonia de inaugurare a sărbătorii, dar a reușit să ajungă chiar la începutul paradei militare. Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelesky, și premierul ucrainean, Denys Shmyhal, au prins onorarea simbolurilor de stat și încheierea paradei.

La încheierea festivității, oficialii au trecut prin Piața Marii Adunări Naționale sub aplauzele mulțimii care a venit la sărbătoare.

SURSA:ipn.md