Să trăim ca-n Europa!

În Republica Moldova, turismul local se dezvoltă datorită granturilor oferite în cadrul Programului „EU4Moldova: regiuni-cheie”

În Republica Moldova, turismul local se dezvoltă datorită granturilor oferite în cadrul Programului „EU4Moldova: regiuni-cheie”

13/08/2023
|
0 Comments
|

Turismul local este tot mai dezvoltat în regiunea de sud a țării. Asta o demonstrează antreprenorii din raionul Cahul care au pus pe roate afaceri prin care promovează turismul, valorile și tradițiile neamului.

În pandemia de Covid-19 afacerile au avut de suferit, însă în acea perioadă Lidia Lazăr a văzut o oportunitate bună pentru a deschide o pensiune turistică în satul Pașcani. Situată în Lunca Prutului de Jos, pensiunea are o capacitate de 11 camere.

„Ne-am lansat în pandemie deoarece era regula mai puține persoane și în aer liber și dispunând de acest teren ne-a prins bine. Dispunem de un hotel, un restaurant și căsuțe de închiriat. În cadrul programului EU4Moldova, mi-am procurat un aparat de aer condiționat, un cuptor și scaune care aduc un folos mare chiar”, povestește antreprenoarea.

Mai la sud, în satul Văleni, o altă pensiune reprezintă potențialul turistic al regiunii de sud a țării, mai exact al rezervației științifice Prutul de Jos și Lacului Beleu.

„Noi le numim căsuțe muzeu pentru că fiecare reprezintă meserie din Lunca Prutului. Vorbim de „casa ciobanului”, „casa meșteșugarului”, este un concept integrat. Ele sunt construite din materiale biologice, ecologice – stuf, paie, lut. Am observat acest interes crescând al turiștilor inclusiv turiști străini de a cunoaște această părticică a lumii. Am accesat un grant de 30 mii de euro pe care l-am folosit atât pentru amenajarea căsuțelor cu echipamente, cât și dezvoltarea unui centru de piscină și spa”, menționează antreprenorul Nicolae Știrbeț.

„Suntem turiști din Croația. Am citit în internet despre Văleni și am decis să venim aici. Aveți o țară foarte frumoasă, oameni foarte primitori, mâncare delicioasă, locuri deosebite, însă drumurile lasă de dorit.”;

„Sunt foarte puține investiții anume în turism, dar pe viitor este o latură care trebuie mult mai mult dezvoltată și mă bucur că acum sunt oameni care investesc, ca exemplu proprietarii acestei pensiuni.”

Dezvoltarea afacerilor a fost posibilă grație Programului “EU4Moldova: regiuni-cheie”, în cadrul căruia antreprenorii au beneficiat de granturi.